Svijet

NATO pozvao Rusiju na nove sastanke kako bi se izbjegao novi rat u Ukrajini

Naglasivši da je rizik od sukoba stvaran, generalni sekretar Jens Stoltenberg je poručio da NATO saveznici pozivaju Rusiju na deeskalaciju

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg pozvao je vlasti Rusije na nove sastanke kako bi razgovarali o sigurnosnim zabrinutostima Moskve i spriječili rusku agresiju na Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu, Stoltenberg je rekao da su saveznici NATO-a spremni da se sastanu s Rusijom kako bi razgovarali o konkretnim prijedlozima i tražili konstruktivne ishode.

“Danas sam pozvao Rusiju i sve NATO saveznike da u bliskoj budućnosti prisustvuju nizu sastanaka u Vijeću NATO-Rusija, kako bismo se pozabavili našim zabrinutostima, ali i saslušali zabrinutosti Rusije, i pokušali pronaći put naprijed kako bi spriječili bilo kakav vojni napad na Ukrajinu“, rekao je Stoltenberg.

Naglasivši da je rizik od sukoba stvaran, Stoltenberg je poručio da NATO saveznici pozivaju Rusiju na deeskalaciju te je upozorio da bi svaka dalja agresija imala visoku cenu za Moskvu.

Stoltenbergove izjave uslijedile su usred rastuće zabrinutosti zbog nedavnog gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici i straha od novog vojnog napada na Ukrajinu.

Rusija je ranije iznijela niz prijedloga u kojima negira namjeru agresije na Ukrajinu i traži sigurnosne garancije od Zapada, uključujući neulazak Ukrajine u NATO i ne raspoređivanje NATO oružja na ukrajinskom tlu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh