Svijet

Britanki umrlo dvoje djece, mislila da su odvojene tragedije, ubio ih je njen partner

SHRVANA Laura Grey godinama je oplakivala svoje dvoje djece, vjerujući da je bez njih ostala u odvojenim užasnim tragedijama. Bila je to nezamisliva patnja, veća nego što bi ijedna majka trebala podnijeti. Međutim, još više boli i patnje uslijedilo je kada je užasna istina izašla na vidjelo. Njezin bivši partner ubio je 24-dnevnu Ruby i 21-mjesečnog Logana u izopačenom pokušaju da natjera Lauru da ostane s njim, piše Daily Mirror.

Bebe - Policija Lancashirea

Laura danas kaže da je proganjaju misli o tome kako su njezini mališani umrli i da je razdire krivnja što ih nije mogla spasiti od Jordana Monaghana. “Stalno se osjećam krivom, svaki dan osjećam krivnju i stalno mi se vrti kroz glavu misao jesam li mogla nešto učiniti drugačije. Nosim to sa sobom svaki dan. Nosit ću to sa sobom do kraja života”, kaže 29-godišnja Laura.

Istina izašla na vidjelo pet godina nakon smrti djece
Mala Ruby ugušena je u svojoj kolijevci u obiteljskoj kući u Blackburnu. Osam mjeseci kasnije, Monaghan je ubio Logana u kabini bazena da bi potom njegovo tijelo dovezao kući u dječjim kolicima. Liječnici su zaključili da je Ruby imala upalu pluća, dok uzrok Loganove smrti nisu uspjeli ustanoviti. Laura nikada nije sumnjala da su djeca umrla od ruke njihova oca.

No pet godina kasnije, 2018. godine, izašle su na vidjelo informacije o smrti još jednog djeteta, a policija je uhitila 30-godišnjeg građevinskog radnika Monaghana pod sumnjom za ubojstvo. Zastrašujuće, dok je bio na slobodi pod jamčevinom i istraga bila u tijeku, ubio je svoju djevojku Evie Adams (23) smrtonosnim koktelom tramadola i diazepama.

U prosincu je Monaghan proglašen krivim za tri ubojstva i dva pokušaja ubojstva neidentificiranog djeteta. Osuđen je na minimalno 40 godina zatvora. Zastrašujuće, pokazalo se da je pokušao ugušiti Ruby nekoliko dana prije njezine smrti.

Idila prekinuta na užasan način
Laura kaže da je obitelj imala najbolji Božić ikad nakon što je Ruby rođena 8. prosinca 2012. godine: “Osjećala sam se kao najsretnija mama na svijetu, sa svojom malom obitelji. To je bilo sve što sam ikada željela. Bio sam odlučna dati svojoj djeci sve što sama nisam imala.”

Ali ova idila će uskoro biti prekinuta na užasan način. Laura je na katu slagala odjeću kad je začula kako je Monaghan doziva. Kad se sjurila dolje, vidjela je njega kako drži Ruby, koja se borila za dah. Uspaničena Laura pozvala je hitnu pomoć i Ruby je tri dana zadržana u bolnici. No, na samu Novu godinu, dan nakon što je otpuštena, Monaghan ju je ubio.

“Djeca su bila u krevetu, gledali smo film i tako dočekali Novu godinu. Potom sam otišla na spavanje. Jordan je ostao budan kako bi Ruby dao njezinu bočicu u dva sata ujutro. Probudila sam se u ranim jutarnjim satima zbog Jordanovih povika da Ruby ne diše. Potrčala sam dolje i čim sam je ugledala, shvatila sam da je umrla. Pozvali smo hitnu pomoć i otišli s njom u bolnicu, ali bilo je prekasno”, govori Laura.

Smrt prvotno pripisana akutnoj upali pluća
Uslijedila je rutinska policijska istraga i Rubyna smrt pripisana je akutnoj bronhijalnoj upali pluća. Laura je bila potpuno shrvana: “Potpuno sam se slomila nakon što je Ruby umrla. Oslanjala sam se na Jordana za podršku. Bio je vrlo snažan i praktičan. Isplanirao je sprovod, a onda se vratio na posao. Samo je nastavio raditi. Ali opet, pomislila sam kako mora ostati jak zbog mene.”

“Nisam ništa sumnjala. Usredotočili smo se na Logana, jer je on bio sve što nam je ostalo. Jordan je imao jako blizak odnos sa svojim sinom”, dodala je. No tenzije između njih dvoje su se povećale kada je Laura otkrila da njen zaručnik ne plaća stanarinu i da je postao ozbiljno ovisan o kockanju. Još uvijek u grču tuge, rekla je Monaghanu da je veza gotova i da se mora odseliti.

Ubio sina dan nakon što mu je rekla da prekida vezu
Već sljedeći dan, Monaghan je ubio Logana. Odveo je dijete u lokalno kupalište i ugušio ga u svlačionici. Dovezao je dijete kući u kolicima s navlakom za kišu, pretvarajući se da spava.

“Jordan mi je rekao da probudim Logana dok on izađe pokupiti pizzu. Znala sam što se dogodilo u trenutku kada sam podigla pokrivač za kišu. Izgledao je isto kao Ruby. Jordan je pokušao oživljavanje. Pokušao je tako prikriti ono što je učinio, napravio je predstavu, znajući da je već mrtav. Bila sam šokirana, potpuno uništena”, rekla je Laura.

Monaghan je davao jezive intervjue, govoreći o slomljenom srcu svoje obitelji zbog gubitka dvoje male djece, moleći “za odgovore”. Izbezumljena mama je doživjela slom te je primljena u bolnicu kako bi dobila psihijatrijsku pomoć. Ali ona i Monaghan obnovili su svoju vezu, a Laura o tome kaže: “Jordan me posjećivao svaki dan. Bio je stvarno podrška. On je bio poveznica s moje dvoje djece, jedini koji je znao kako se uistinu osjećam.”

Ubio novu partnericu dok je bio na slobodi uz jamčevinu
Par je pokušao nastaviti sa zajedničkim životom, ali Monaghan je ponovno počeo kockati pa je Laura konačno prekinula njihovu vezu. Zatim je 2018. stigla vijest da se smrtni slučajevi ponovno istražuju. Monaghan je uhićen, ali ipak je dobio priliku ponovno napasti. Dok je bio na slobodi uz jamčevinu, u listopadu 2019. godine ubio je svoju novu partnericu i lažirao poruku o samoubojstvu nakon što je ona pokušala prekinuti njihovu vezu.

Tijekom 10-tjednog suđenja na sudu u Prestonu, porotnicima je rečeno da je Monaghan počinio ubojstva jer se nije mogao suočiti s odbijanjem svojih partnera. Laura kaže da je Monaghan ubio Ruby i Logana kako bi je natjerao da ostane s njim, znajući da neće otići ako izgube dijete.

“Znao je da imamo problema i mislim da je to učinio kako bi nas zbližio, znajući da ću se osloniti na njega kao podršku. I jesam. Oslonila sam se na njega, a on je znao da mi je potreban. To je bilo pitanje kontrole”, objašnjava Laura.

Nadgrobni spomenik na Rubynom grobu odaje počast “maloj princezi” i na njemu piše: “Našoj ljubavi, mama i tata.” Laura tada nije imala pojma da je Monaghan odgovoran: “Svaki tjedan posjećujem njihove grobove i izuzetno mi je bolno to vidjeti. Sada tražim načine da uklonim ‘tatu’.”

“Strašno je i pomisliti što se moglo dogoditi da se nismo razišli”
Iako Laura kaže da je bila utjeha upoznati obitelj Evie Adams na suđenju, nju također proganja ono što se moglo dogoditi da su ona i Monaghan ostali zajedno: “Strašno je i pomisliti što se moglo dogoditi da se nismo razišli.”

Laura se također pita što se moglo učiniti drugačije, objašnjavajući: “Kad sam pronašla Ruby, bila je prekrivena dekom. Gledajući unatrag, to nije imalo smisla. Da zaista nije disala, on bi valjda otkrio? Logana je odveo na plivanje bez da mi je rekao. Jordan je mrzio plivanje, nikad nije posjećivao bazene. Onda je došao kući i inzistirao da ja probudim Logana, kako bih baš ja prva otkrila da je mrtav. Još uvijek se borim da ne krivim sebe.”

Laura je bila najbolja prijateljica s Monaghanovom sestrom i poznavala ga je otkako su bili djeca: “Gledajući unatrag, on me kontrolirao čak i tada, ali ja to nisam shvaćala. Nitko nije. U svojim najgorim noćnim morama nisam mogla zamisliti što budućnost nosi.”

“Obitelji i prijatelji mislili su dobro o njemu”
Kad je Laura imala 16 godina, Jordan ju je zaprosio, kleknuvši na jedno koljeno, a godinu dana kasnije preselili su se u zajednički stan. “Skrasili smo se i bili smo jako sretni. O Jordanu su dobro mislili obitelj i prijatelji. Nije bilo nikakvih znakova upozorenja”, prisjeća se Laura.

Par je pokušao dobiti dijete, a 2011. godine Laurini snovi su se ostvarili kada se Logan rodio. Činilo se da je Monaghan “dobar otac”. Sada se Laura jedva može natjerati izgovoriti njegovo ime, nazivajući ga neprestano ološem.

Laura pokušava obnoviti svoj život uz pomoć svoje “stijene” – novog partnera Andyja Chambersa (33). Trebalo joj je puno vremena da ponovno povjeruje muškarcima. Moli se da jednog dana ona i inženjer stubišta za liftove Andy dobiju dijete.

“Nijedna kazna ne bi bila dovoljna”
I nada se da će raditi sa ženama zarobljenim u nasilnim vezama. Laura traži prolaznu utjehu držeći dječje igračke, plišance, pa čak i odjeću koju su njena djeca nosila na dan smrti.

Ali nikada ne može oprostiti Monaghanu: “Nijedna kazna nikada ne bi bila dovoljna. Ono što je učinio izvan je ljudskog shvaćanja. Uvijek ću nositi uspomenu na svoju dragu djecu i želim ih učiniti ponosnima. Teška je pomisao da ću imati još djece nakon onoga što se dogodilo, ali želim održati tu nadu živom. Uvijek ću biti mama, to je sve što sam ikada željela i Jordan mi to ne može uzeti.” prneosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh