Svijet

Status Novaka Đokovića u Australiji bit će poznat oko ponoći

Ministar za imigraciono pravo Alex Hawke rekao je u petak da je iskoristio svoje ministarsko diskreciono pravo da ukine vizu 34-godišnjem srbijanskom teniseru zbog javnog interesa, svega tri dana prije početka Australian Opena

Odluka oko nastupa prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića na Australian Openu trebala bi biti poznata oko ponoći po srednjoevropskom vremenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar za imigraciono pravo Alex Hawke rekao je u petak da je iskoristio svoje ministarsko diskreciono pravo da ukine vizu 34-godišnjem srbijanskom teniseru zbog javnog interesa, svega tri dana prije početka Australian Opena.

Australijski savezni okružni i porodični sud proslijedio je slučaj Novaka Đokovića Federalnom sudu Australije.

Odlukom, koja će biti donesena u nedelju u 9.30 sati po lokalnom vremenu, bit će utvrđeno da li Đoković može da ostane u Australiji.

Sudija Federalnog suda David O’Callaghan navodno pokušava odlučiti da li će suđenje voditi jedan sudija ili vijeće od troje sudija. Prema zakonu, ako se ročište održi u sastavu troje sudija, neće biti žalbe na odluku.

Ovo je drugi put da je Đokoviću ukinuta viza otkako je prošle sedmice stigao u Melbourne da brani titulu na Australian Openu.

Vlada države Viktoria i organizatori turnira odobrili su njegovo medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv COVID-19 za takmičenje, što mu je omogućilo da dobije vizu za putovanje. Ali, australske granične snage odbile su izuzeće i ukinule mu vizu po dolasku u Melbourne. Đoković je tada proveo četiri noći u hotelskom pritvoru prije nego što je sudija u ponedjeljak poništio odluku o ukidanju vize.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh