Svijet

KRALJICA ELIZABETHA ODUZELA SVE POČASNE VOJNE ČINOVE SVOM SINU ANDREWU ZBOG OPTUŽBI ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

Kraljica Elizabetha je oduzela niz vojnih priznanja i kraljevskih patronata koje ima princ Andrew, saopćila je Buckinghamska palata. Taj potez uslijedio je nakon što je američki sudija dao zeleno svjetlo da se njen drugi sinu da se suoči sa građanskom tužbom za seksualno zlostavljanje, javlja Guardian.

Kraljica Elizabeta II - Screenshot

Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, vojna pripadnost i kraljevsko pokroviteljstvo vojvode od Jorka vraćeni su kraljici. Vojvoda od Yorka dalje neće preuzimati nikakve javne dužnosti i u ovom slučaju brani se kao privatni građanin.
Dramatični potez uslijedio je nekoliko sati nakon što je više od 150 vojnih veterana pisalo kraljici tražeći od nje da oduzme Andrewu njegove počasne vojne uloge usred onoga što su opisali kao svoju “uznemirenost i bijes”. Palata je ranije u četvrtak saopćila da nema komentara na njihovo otvoreno pismo.

U pismu joj u svojstvu šefice države i vrhovnog komandanta vojske, mornarice i vazduhoplovstva, u otvorenom pismu bivših pripadnika svake od službi stoji da je “neodrživo” da vojvoda od Jorka zadrži svoju poziciju.

Da se radi o bilo kom drugom visokom vojnom oficiru, nezamislivo je da bi on i dalje bio na toj dužnosti – navode oni u pismu poslanom dan nakon što je sudija na Menhetnu odbacio napore princa Andrewa da odbaci tužbu Virginije Giufre za seksualni napad protiv njega. Vojvoda negira optužbe protiv njega.
Palata je ranije tvrdila da su vojvodova vojna imenovanja bila u prekidu nakon što se povukao s javnih dužnosti 2019.

Ali on i dalje zadržava te uloge uključujući i onu u Grenadirskoj gardi, gdje je nosio titulu pukovnika.

Njegove druge britanske počasne vojne titule su: počasni komodor vazduhoplovstva RAF Lossiemouth; glavni pukovnik Kraljevskog irskog puka; pukovnik Škole za malo oružje; glavni komodor Vazduhoplovne flote; kraljevski pukovnik Royal Highland Fusiliers; zamjenik glavnog pukovnika kraljevskih kopljanika (vlastite kraljice Elizabete) i kraljevski pukovnik Kraljevskog puka Škotske.

Veterani dodaju u svom pismu: „Službenici britanskih oružanih snaga moraju se pridržavati najviših standarda poštenja, poštenja i časnog ponašanja.

Ovo su standardi do kojih je princ Andrew uvelike zaostao. Teško je ne primijetiti, kada ga viši oficiri navodno opisuju kao ‘toksičnog’ da je doveo na loš glas službe s kojima je povezan.
Stoga tražimo od vas da odmah preduzmete korake da se princu Andrewu oduzmu svi vojni činovi i titule i, ako je potrebno, da bude nečasno otpušten.
Pismo se završava naglašenim i ličnim zahtjevom kraljici da Andrewa smatra svojim “omiljenim” sinom. U njemu stoji:

Razumijemo da je on vaš sin, ali vam pišemo u svojstvu šefa države i glavnog komandanta vojske, mornarice i vazduhoplovstva. Ovi koraci su se mogli preduzeti u bilo kom trenutku u proteklih 11 godina.
Odluka sudije Lewisa Kaplana od srijede znači da će princ Andrew ostati upleten u duge – i sramotne – pravne postupke u doglednoj budućnosti. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh