Svijet

Bosanci usred Osla digli glas: Sačuvajmo našu domovinu!

Savez udruženja građana u Norveškoj danas je organizirao mirni protest protiv neustavnih djelovanja u skupštini RS i prijetnjama o povlačenju ovog entiteta iz države Bosne i Hercegovine.

protesti Oslo - Novi

Mirni protest je održan u Oslu na mjestu Eidsvolls plass ispred parlamenta kraljevine Norveške.

Pored Osla, Savez udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj je okupio i pozvao sve građane, udruženja i organizacije koje rade i djeluju u Norveškoj da se pridruže i organizuju u svojim zajednicama, opštinama, gradovima i na taj način se izjasne da je vrijeme da Europa i svijet mora reagovati.

– Ovim putem se zahvaljujemo na odazivu naših udruženja i organizacija u šest gradova Trondheim, Sarpsborg, Drammen, Horten, Kristiansand i Oslo. Velika većina Bosanaca u Norveškoj došla je ovamo kao rezultat etničkog čišćenja i progona. Mnogi se nesumnjivo plaše i strahuju od novog rasplamsavanja retorike mržnje i sukoba 90-ih. Bojimo se da je ideja za koju mnogi radikali vjeruju da nije ostvarena tokom rata 90-ih, je sada opet na slobodi. prneosi “Novi“.

Otcjepljenje entiteta Republika Srpska i njena nezavisnost će u najgorem slučaju dovesti do novog etničkog progona građana Bosne i Hercegovine. Otcjepljenje će također biti potvrda da će politička ideologija koja je izvršila genocid imati svoju nezavisnu državu. Svjetski lideri to ne mogu dozvoliti – kaže predsjednik Saveza udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj, dipl. pravnik Inan Begić, piše Avaz.

Protestu u Oslu se pridružio i bivši ministar pravde Kraljevine Norveške i jedan od osnivača pokreta «La Bosnia leve» (Živjela Bosna), Odd Einar Dørum.

– Sačuvajmo našu domovinu – to je jedina poruka i najbitnija u ovom trenutku, pored upozerenja na ono što bi mogao biti novi sukob u srcu Europe i dovesti do novih etničkih sukoba, koji bi u najgorem slučaju mogli završiti novim genocidom.

Bosna i Hercegovina za sve, svi za Bosnu i Hercegovinu!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh