Svijet

Jak zemljotres pogodio Kinu, oštećeni tuneli i kuće, ima povrijeđenih

Potres magnitude 6,9 pogodio je noćas slabo naseljeno područje na zapadu Kine i izazvao prekid željezničkog prometa zbog oštećenja tunela, priopćile su vlasti.

zemljotres Kina - Tanjug

Četiri osobe s lakšim ozljedama su nakon ukazane liječničke pomoći puštene kućama, rekli su služenici na konferenciji za novinare.

Potres je u 1 i 45 po lokalnom vremenu pogodio planinski dio provincije Qinghai koji se nalazi na 3.659 metara nadmorske visine.

Epicentar je bio 140 kilometara jugoistočno od Xining, glavnog grada provincije, gdje su ljudi u strahu izašli iz svojih kuća.

Na snimkama kineskog državnog informativnog servisa zabilježena je šteta na kućama, razbijeni prozori i urušeni stropovi.
Spasilački i vatrogasni timovi u Qinghaiju i susjednoj provinciji poslali su oko 500 spasitelja u epicentar, priopćilo je kinesko Ministarstvo za izvanredne situacije.

U pripravnosti je još 2.260 spasitelja iz susjednih provincija.

Ministarstvo i kineska uprava za potrese poslali su tim u Qinghai da ispitaju stanje i evakuiraju stanovnike pogođenih područja. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh