Svijet

Austrija pooštrava mjere zbog širenja omikrona. Kancelar objavio šta se mijenja

Austrija je, suočena sa širenjem omikron soja, donijela odluku o pooštravanju epidemioloških mjera, a poruka kancelara Karla Nehammera je da samo zajedničkim naporima može da se izbjegne novi lockdown.

Austrija - Nezavisne.com

Nehammer je na pres konferenciji ukazao da je Austrija suočena sa novim izazovom, jer je virus dokazao da ne poznaje granice, praznike i stalno se mijenja, a omikron soj je nova opasnost, kojoj je potrebno se prilagoditi.

“Omikron je postao dominantan soj, koji je potpuno drugačiji od delte, prije svega po infektivnosti. Moramo očekivati da ćemo već sljedeće nedjelje imati više o 17.000 novozaraženih dnevno, a potom i više od 20.000. Ali postoje i dobre vijesti, a to je da vakcinacija štiti jasno od teškog oboljenja”, naglasio je Nehammer.

Istakao je da mnogi pitaju da li će biti novog lockdowna, a da je ispravno pitanje šta zajedno treba učiniti da ne dođe do novog zaključavanja.

Naglasio je da se lockdown ne može isključiti, ali vlada apeluje da se poštuju sve donijete mjere kako bi se on izbjegao. Nehammer je prenio da su usvojena tri paketa mjera – jedan se tiče kontrola, drugi karantina i treći zaštite.

On je najavio da će vlasti povećati pritisak kontrole već od iduće sedmice. Također se uvodi i obaveza kontrole “2G” pravila – posjedovanje sertifikata o vakcinaciji ili izlječenju – u prodavnicama.

U prodavnicima će kontrola “2G” dokumenata morati biti vršena na ulazu, ili najkasnije na kasi.

Istovremeno su sankcije pooštrene, i, kako je objasnio, ako se ustanovi da neko preduzeće ne poštuje obavezu kontrole ono može biti i zatvoreno. Što se karantina tiče, novo pravilo ne poznaje više razne kategorije kontakt osoba.

Osobe koje su dobile tri doze vakcine, ili ako su svi nosili FFP2 maske prilikom kontakta sa oboljelim, izuzete su od te mjere. Karantin ubuduće traje najmanje pet dana, odnosno poslije petog dana moguće je osloboditi se izolacije uz negativan PCR test.

Osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelima, a koje su zaposlene u kritičnoj infrastrukturi, mogu ići na posao uz dnevni negativan test i FFP2 masku. Pozitivno testirane osobe poslije petog dana izolacije mogu se osloboditi karantina. Paket, koji se tiče karantina, stupa na snagu od 8. januara.

Od 11. januara stupaju na snagu oštrije mjere zaštite.

Tako se uvodi obaveza nošenja maski i na otvorenom na mjestima gdje nije moguće držati distancu od dva metra. Pokrajine mogu donijeti dodatnu obavezu nošenja maski na mjestima sa visokom frekvencijom.

Također se pozivaju kompanije da uvedu rad od kuće svuda tamo gdje je moguće.

Isto tako smanjuje se važenje “Zelenog pasoša” na šest mjeseci, što znači da će građani morati da se vakcinišu dva puta godišnje, piše Raport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh