Svijet

Odgođena odluka o Đokovićevoj deportaciji iz Australije, navijači se okupili ispred karantinskog hotela

Svjetski teniser broj jedan Novak Đoković premješten je u hotelski karantin u Melbourneu nakon što mu je u četvrtak rano po lokalnom vremenu odbijen ulazak u Australiju nakon brojnih protesta zbog odluke da mu se odobri medicinsko izuzeće od…

Odluka o deportaciji najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića iz Australije gdje je otputovao kako bi učestvovao na prvom grand slamu u sezoni biće donijeta u ponedjeljak, objavio je sud, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svjetski teniser broj jedan Novak Đoković premješten je u hotelski karantin u Melbourneu nakon što mu je u četvrtak rano po lokalnom vremenu odbijen ulazak u Australiju nakon brojnih protesta zbog odluke da mu se odobri medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv COVID-a 19 kako bi mogao nastupiti na Australian Openu.

Granične vlasti Australije potvrdile su da je Ðokoviću otkazana viza, dok mediji prenose kako su njegovi advokati podnijeli žalbu kako bi spriječili deportaciju.

Saslušanje povodom žalbe Novakovog tima na ukidanje vize za ulazak u Australiju prvobitno je bilo zakazano za danas u 18:00 sati po lokalnom vremenu, odnosno 8:00 ujutro po srednjoevropskom vremenu, u Federalnom okružnom i porodičnom sudu, ali je kako javlja BBC odgođeno za ponedjeljak u 10.00 sati po lokalnom vremenu.

Novak bi presudu trebalo da sazna u Australiji i do tada bi trebao biti u karantinu u hotelu “Park” u Melbourneu.

Ispred hotela se danas okupio određen broj navijača koji su željeli pružiti podršku teniseru.

Neki od njih bili su ogrnuti zastavom Srbije, a pojedini su nosili transparente na kojima je pisalo “Nema mjesta rasistima”.

Nakon što je u toku noći zadržan na gradskom aerodromu, 34-godišnjaku je navodno rečeno da će biti deportovan iz zemlje.

Saga je izazvala međunarodni incident koji je komentarisao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdeći da je teniser pretrpio “maltretiranje”.

Odluku o odbijanju vize Đokoviću komentarisao je i australski premijer Scott Morrison, koji je u obraćanju medijima rekao da ne “postoje posebni slučajevi” i da su pravila nediskriminatorna.

“Australija ima suverene granice i jasna pravila koja su nediskriminatorna”, rekao je Morrison.

Novak Đoković potvrdio je u utorak da će igrati na Australian Openu, prvom Grand Slamu sezone, nakon što je od organizatora dobio izuzeće.

Nastup Đokovića u Melbourneu bio je pod upitnikom radi strogog COVID protokola u Australiji. Ipak, Đoković je, kako je rekao, dobio “medicinsko izuzeće” i pokušat će postati najtrofejniji teniser Grand Slam turnira.

Nastojao je osvojiti jubilarnu desetu titulu, tj. četvrtu uzastopnu na Australian Openu.

Australian Open održaće se od 17. do 30. januara ove godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh