Svijet

HAOS U KAZAHSTANU ZBOG POVEĆANJA CIJENE GORIVA: VLADA DALA OSTAVKU

Kazahstanski predsjednik Kasym-Jomart Tokayev prihvatio je ostavku vlade u srijedu nakon što je povećanje cijene goriva u naftom bogatoj srednjoazijskoj zemlji izazvalo proteste u kojima je povrijeđeno skoro 100 policajaca.

Kazahstan - Hayat

Policija je upotrijebila suzavce i šok bombe kasno u utorak kako bi rastjerala stotine demonstranata s glavnog trga u Almatiju, najvećem gradu bivše sovjetske republike, a sukobi su trajali satima u obližnjim područjima.

Protesti su uzdrmali imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koju je iskoristila da privuče stotine milijardi dolara stranih ulaganja u svoju naftnu i metalnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.
U razgovoru sa vršiocima dužnosti članova vlade, Tokajev je naredio njima i guvernerima provincija da ponovo uspostave kontrolu cijena TNG-a i prošire ih na benzin, dizel i drugu “društveno važnu” potrošnu robu.

Takođe je naredio vladi da izradi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cijena komunalnih usluga i subvencioniranje plaćanja kirije za siromašne porodice.

Rekao je da se situacija popravlja u gradovima i mjestima pogođenim protestima nakon što je proglašeno vanredno stanje koje je uključivalo policijski sat i ograničenja kretanja.

Protesti su počeli u zapadnoj provinciji Mangistau koja se bavi proizvodnjom nafte u nedjelju nakon što su dan ranije ukinute gornje granice cijena tečnog naftnog plina, popularnog goriva za automobile, nakon čega se njegova cijena više nego udvostručila.

Tokajev je proglasio vanredno stanje u Almatiju i Mangistauu i rekao da iza nasilja stoje domaći i strani provokatori.

Odvojeno, ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da su pored Almatija, tokom noći napadnute vladine zgrade u južnim gradovima Šimkent i Taraz, pri čemu je u sukobima ranjeno 95 policajaca. Policija je privela više od 200 ljudi.

Gradonačelnik Almatyja Bakytzhan Sagintayev rekao je u obraćanju građanima da je situacija u gradu pod kontrolom i da snage sigurnosti pritvaraju “provokatore i ekstremiste”. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh