Svijet

Borrell: Bilo kakva provokacija ili agresija Rusije na Ukrajinu imat će ozbiljne posljedice

Bilo kakva provokacija ili agresija na Ukrajinu imat će ozbiljne posljedice, poručio je Moskvi šef evropske diplomatije Josep Borrell uoči sastanka s ukrajinskim političarima.

n1

“Evropska unija je najbliži partner Ukrajine i mi u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine”, rekao je Josep Borrell u intervjuu za poljsku novinsku agenciju PAP.

Borrell će se u Kijevu i u istočnoj Ukrajini susresti s ukrajinskim dužnosnicima, uključujući i ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu.

Njegov posjet dio je međunarodnih napora za smirivanje krize na ukrajinskoj granici.

Zapad je već sedmicama zabrinut zbog izvještaja da je Rusija rasporedila desetke hiljada vojnika u područjima nedaleko Ukrajine čime je izazvala strah od ruske invazije.

Rusija to poriče i optužuje Ukrajinu da je premjestila više vojnika u istočna područja koja drže proruski separatisti.

Razgovori između Sjedinjenih Država i Rusije vodit će se u Ženevi u ponedjeljak, dok Rusija i NATO planiraju odvojene razgovore dva dana kasnije, 12. januara. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh