Svijet

U ROJ, U ROJ, ZA NAROD SVOJ: Pčelari protestovali, pčele “napale” policajce

Četiri pčelara privedena su u Čileu nakon protesta kojim su pozivali na podršku vlade njihovoj industriji.

pčele - Screenshot

Pčelari su održali proteste ispred predsjedničke palate u glavnom gradu Santiagu.

No tokom protesta je “ubodeno” sedam policajaca dok su pokušavali ukloniti košnice koje su demonstranti postavili kako bi blokirali glavnu saobraćajnicu, piše BBC.

Pčelari su ispred palate postavili oko 60 košnica sa oko 10.000 pčela i spriječili policiju da rastjera demonstracije.

Jedan od demonstranata rekao je novinarima da je smrt pčelinjih zajednica pogubna ne samo za njih, već i za cijeli svijet. Dugotrajna suša pustoši pčelarstvo u Čileu, utječući na izvore hrane pčela kao što su cvijeće i usjevi.

Demonstranti žele vladinu reformu kako bi se poboljšale cijene meda ili osigurale subvencije proizvođačima meda, prenosi novinska agencija Reuters.

Zvaničnici Ministarstva poljoprivrede kažu da dijele zabrinutost demonstranata o posljedicama suše, dodajući da već mjesecima pružaju pomoć za 20 zajednica koje su imale ozbiljnu nestašicu vode. prenosi “Slobodna-Bosna

Ali protest je doveo do toga da su neke od pčela izašle iz košnica i letjele, što je izazvalo zabrinutost kod prolaznika.

“Opasno je za ljude koji su alergični, jer može izazvati smrt”, rekao je jedan prolaznik novinarima.

Broj pčela širom svijeta naglo opada posljednjih godina zbog gubitka staništa, zagađenja i upotrebe pesticida.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh