Svijet

Australija bilježi rekordan porast broja novozaraženih

U Australiji nove rekordne brojke novozaraženih virusom korona povećavaju pritisak na bolnice i centre za testiranje širom zemlje.

Koronavirus - Ilustracija / Vijesti.ba

U državi Novi Južni Vels, najmnogoljudnijoj u Australiji, prijavljen je 23.131 novi slučaj, što je povećanje u odnosu na prethodni rekord od 22.577 slučajeva 31. decembra.

U bolnicama je 1.344 ljudi, 140 više nego prethodnog dana i 78 više od rekorda koji je potvrđen krajem septembra.

Novi slučajevi su potvrđeni na osnovu 83.376 izvrženih testova, a stopa pozitivnih rezultata je 28 odsto, prenosi AP.

Država Viktorija prijavila je danas 14.020 slučajeva, čime je nadmašen rekord od 8.577 evidentiranih u ponedjeljak.

U bolnicama je bilo 516 osoba, od kojih je 108 na intenzivnoj njezi, ali ovi brojevi ne odražavaju nužno pravu srazmjeru širenja virusa.

Ipak, ovi brojevi potvrđuju da je u Australiji do sada potvrđeno ukupno 500.000 slučajeva kovida-19 od početka pandemije.

Ministar zdravstva Novog Južnog Velsa Keri Čent apelovao je na sugerađane da ne traže bolničko liječenje osim u slučaju da je to apsolutno neophodno, piše Tanjug.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh