Svijet

Kina objavila rat zagađenju, poboljšan kvalitet vazduha uoči ZOI

Nakon usaglašenih napora da se smanji potrošnja uglja, emisija štetnih izduvnih gasova i izmjesti teška industrija Peking je prvi put prošle godine ispunio državni standard kvaliteta vazduha, saopštili su danas kineski zvaničnici.

Kina objavila rat zagađenju, poboljšan kvalitet vazduha uoči ZOI - Tanjug/AP

Kina je objavila rat zagađenju još 2014. godine nakon što je redovno očitavanje visoke koncentracije opasnih čestica u vazduhu u Pekingu i drugim dijelovima Kine izazvalo gnjev u široj javnosti, prenosi Rojters.

Godišnji prosjek od 33 mikrograma zagađujućih čestica ostaje mnogo veći od preporučenog nivoa Svjetske zdravstvene organizacije od pet mikrograma.

Peking je 2015. godine obećao da će iskoristiti organizovanje Zimskih olimpijskih igara 2022. godine kako bi se poboljša životna sredina, a kineski predsjednik Si Ðinping obećao je da će Kina biti domaćin “zelenih” (olimpijskih) igara, piše Tanjug.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh