Svijet

Njemačka: Promjene u novoj godini

Nova godina donosi u Njemačkoj neke promjene. Između ostalog: oko 21 milion penzionera dobit će više penzije, a povećava se i minimalna satnica. Zabranjene su plastične kese i ubijanje pjetlića…

Povećanje minimalne satnice

Od 1. januara zakonski propisana minimalna satnica iznosi 9,82 evra (bruto) dok je do 31. 12. 2021. bila 9,60 evra. Od 1. jula ove godine raste na 10,45 evra. Ova povećanja su već odlučena u junu 2020. Moguće je, međutim, da će povećanje biti i veće: nova savezna vlada je najavila da namjerava da podigne minimalnu satnicu na 12 evra. Nacrt zakona trebalo bi da bude sačinjen početkom godine.

Povećanje penzija

Posle nulte runde 2021. penzioneri mogu da očekuju veće penzije od jula 2022. Prema procjenama stare savezne vlade, vjerovatno će se raditi o povećanju između 4 i 6 odsto. Konačne brojke biće dostupne u martu.

Lobisti moraju da se registruju

Profesionalni zastupnici nekog interesa, odnosno lobisti, plaćeni su da političarima promovišu neki interes: od 1. januara moraju da se registruju, da prijave za koga rade uz podatke o klijentima i sastancima sa funckionerima vlasti, od ministara do šefova pododjeljenja.

Lobisti će morati i da se pridržavaju kodeksa ponašanja, a ko se ne bude pridržavao pravila rizikovaće novčanu kaznu i do 25.000 evra.

Za registar u digitalnoj formi nadležan je Bundestag – i on će biti otvoren za javnost koja ima pravo da zna ko pokušava da utiče na političke odluke i zakonodavstvo.

Zabrana ubijanja petlića

Na njemačkim farmama se ubije 40 miliona petlića godišnje jer daju manje mesa i ne legu jaja. Odvojeni brzo po izleganju, većina strada od gasa, ali dio završi u drobilicama.

Od subote, nova pravila to zabranjuju, a još oštriji propisi dolaze 2024.

Pilići se legu tri sedmice pošto kokoška snese jaje. U naredne dvije godine ostaje dozvoljeno uništavanje jaja do 14. dana starosti. A od 2024. farme će smjeti samo da određuju pol embriona u jajetu i muške da uništavaju najkasnije sedam dana pošto ih kokoška snese. Poslije tog roka i embrion pileta osjeća bol.

O brutalnom postupanju prema pilićima u Njemačkoj se raspravljalo godinama, a propis kojim se “zabranjuje ubijanje muških pilića domaće kokoške,” osim zbog bolesti ili za naučne eksperimente, pripremila je prethodna njemačka vlada.

Osnov je 2019. dao Savezni upravni sud, ocjenom da ekonomski interesi nisu iznad zakona o zaštiti životinja, odnosno da “bez razumnog razloga” niko životinji ne smije da nanosi bol, patnju i povrede.

Plastične kese

Po prodavaoncima i supermakretima biće zabranjena prodaja ili davanje klasičnih plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu. I dalje su dozvoljene – kese za višekratnu upotrebu od deblje plastike, kao i tanke kese za voće, povrće i svježe proizvode.

Kaucija na sve limenke i plastične flaše

Od Nove godine za bilo koja pića u plastičnim flašama i limenkama plaća se kaucija od 25 centi. Novac se dobija nazad kada se vrati prazna ambalaža. Ovaj sistem kaucije je uveden prije 19 godina, ali su do sada pojedina pića bila izuzeta iz obavezne kaucije. Sistem kaucije se pokazao uspješnim.

Nema više karte za voz kod konduktera

Od 1. januara u vozovima u njemačkoj željeznici papirna karta više neće moći da se kupi kod konduktera. Alternativa: digitalna karta koja se može kupiti na internetu ili putem aplikacije – do deset minuta nakon polaska voza.

Maske u kutiji za prvu pomoć

Vozači u Njemačkoj moraće u vozilima da imaju najmanje dvije medicinske maske. Trebalo bi da budu dio kompleta prve pomoći. Očekuje se da će ova promjena stupiti na snagu kasnije ove godine. Tačan datum još nije poznat – ali se zna da će obaveza važiti i poslije pandemije korone. Novo pravilo se odnosi se na automobile, kamione i autobuse, prenosi DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh