Svijet

Rusija Novu godinu dočekuje u prazničnom ambijentu i uz blage mjere borbe protiv pandemije

Novogodišnje zabave i vatrometi najavljeni su u mnogim ruskim gradovima, uključujući i Moskvu

DMITRI CHIRCIU – Za razliku od brojnih zemalja koje novogodinje praznike dočekuju uz stroge mjere borbe protiv pandemije COVID-19, Rusija će 2022. godinu dočekati u prazničnom okruženju bez zabrana okupljanja i organiziranja zabava, javlja Anadolu Agency (AA).

Novogodišnje zabave najavljene su u većini ugostiteljskih objekata u Moskvi i drugim ruskim gradovima, a najavljeni su i javne zabave i vatrometi.

Gradske ulice i trgovi odveć su ukrašeni, a širom Rusije otvoreni su i božićni marketi.

Praznik u Rusiji traje od 31. decembra do devetog januara, a građani mogu posjećivati sve sadržaje, uključujući i klizališta i zabavne parkove postavljene na trgovima.

U većem dijel Rusije na snazi su samo osnovne epidemiološke mjere prevencije u vidu nošenja zaštitne maske i fizičke distance.

Od početka decembra Rusija bilježi smanjenje broja zaraženih i umrlih. Početkom mjeseca dnevne brojne novozaraženih su bile više od 33.000, a brojke smrtnih slučaje više od 1.200.

Proces anticovid imunizacije u Rusiji je počeo sredinom januara ove godine i do sada je prvu dozu primilo 77,87 miliona, dok je drugu dozu primilo 73,1 milion građana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh