Svijet

Je li ovo najstroži lockdown na svijetu? Ljudima prijeti zatvor ako napuste kuću bez razloga: Umrijet ću od gladi

Policija je navela kako svi oni koji se protive pravilima koji uključuju i držanje razmaka od metra u redu mogu završiti u zatvoru

Milijuni ljudi u Kini suočeni s oštrim ograničenjima čiji je cilj spriječiti širenje koronavirusa, a to uključuje i stroga pravila o tome kad mogu napustiti vlastiti dom.

Možda najbolji primjer je grad Xi’an u centralnoj Kini koji je zabranjeno napustiti bez dozvole poslodavce i lokalnih vlasti. Od utorka svi koji se odluče provozati mogu završiti 10 dana u zatvoru i platiti kaznu u vrijednosti od 500 juana (oko 523 kune). Jedini automobili kojima je dopušteno biti na cesti su oni koju su tako zbog kontrole virusa, kao što su vozila osoblja koje špricaju dezinficijens ili ako je direktno povezano s poslom, piše Metro.uk.

Vlasti su kazale stanovnicima Xi’ana da svoje domove mogu napustiti samo kako bi se otišli testirati ili ako trebaju hitnu medicinsku pomoć. Stanovnici u područjima koja se smatraju ‘manje riskantnima’ smiju izaći iz kuće kako bi kupili namirnice pod uvjetom da su negativni.

Podsjećamo, prije objave novih mjera jedna osoba iz kućanstva smjela je izaći svaki drugi dan kako bi kupila namirnice.

Policija je navela kako svi oni koji se protive pravilima koji uključuju i držanje razmaka od metra u redu mogu završiti u zatvoru.

Građani Xi’an otkrili su na popularnoj društvenoj mreži Weibo kako se snalaze usred brojnih novih ograničenja.

– Umrijet ću od gladi. Nema hrane, a moj stambeni kompleks mi ne dopušta da izađem iz zgrade. Još malo i ostat ću bez instant rezanaca…Molim vas, pomozite! – napisao je jedan građanin.

– Ne želim čuti kako je sve u redu. Ako je toliko puno zaliha, one su beskorisne ako ih ne date ljudima – naveo je drugi, prenosi Metro.uk.

Ovo je jedan od najstrožih ‘lockdowna’ od mjera nametnutih Wuhanu na samom početku pandemije. Inače, u Xi’anu živi 13 milijuna, a u razdoblju od 9. prosinca do 26. prosinca zabilježeno je 635 slučajeva koronavirusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh