Svijet

Italija: Uvode se propusnice za vakcinisane u prevozu, hotelima, teretanama…

Italijanska Vlada odlučila je da zbog širenja zaraze sojem omikron uvede propusnice za vakcinisane u prevozu, hotelima, restoranima, na sajmovima, konferencijama, kao i pri ulasku na bazene i u teretane.

Italijani - Twitter

Mjera koja podrazumijeva uvođenje propusnice vakcinisane ili tzv. pojačane zdravstvene propusnice stupiće na snagu 10. januara.

Propusnica za vakcinisane, koja se u Italiji naziva i “pojačana zdravstvena propusnica”, dobija se samo uz potpuni ciklus vakcinacije, ili nakon oporavka od kovida, a trenutno je potrebna za određene profesionalne kategorije, poput zdravstvenog i osoblja za provođenje zakona.

Do sada je za vozom vlakom i avionom u Italiji bilo dovoljno posjedovati “osnovnu” zdravstvenu propusnicu, koja se mogla dobiti vakcinacijom ali i negativnim testom.

Italijanska Vlada sinoć je donijela odluku o ukidanju desetodnevnog karantina za kontakte vakcinisanih ili izliječenih od kovida, dok će nevakcinisane i dalje morati poštivati ​​desetodnevni karantin.

Cilj tog popuštanja pravila karantina je da se spriječi paraliza pojedinih sektora kao što je saobraćaj, gdje je veliki broj zaposlenih u karantinu doveo do otkazivanja mnogih vozova, prenosi Hina.

Kao i njeni evropski susjedi, i Italija se trenutno suočava sa značajnim porastom zaraze posljednjih dana, juče je zabilježeno gotovo 100.000 novih slučajeva, a trenutno je više od 600.000 ljudi pozitivno na kovid. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh