Svijet

Trud se isplatio: Lukašenko proglašen osobom godine u podsticanju kriminala i korupcije

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko proglašen je osobom godine. Iako zvuči kao neslana šala, bjeloruski “vječni” predsjednik ovu nagradu je zaista dobio i to u kategorijama organiziranog kriminala i korupcije.

Aleksandar Lukašenko - abrasmedia.info

Organizacija za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) na kraju svake godine dodjeljuje ovu “simboličnu” nagradu osobama koje su tokom godine doprinijele “unapređenju” korupcije i organiziranog kriminala u državama.

Panel od šest novinara i naučnika koji proučavaju i izvještavaju o korupciji, ove godine odlučio je ovu jedinstvenu nagradu dodijeliti bjeloruskom predsjedniku. Iako je u konkurenciji bilo 1.167 kandidata, žiri nije imao dileme kada je riječ o izboru pobjednika.

“Bila je ovo godina prepuna korupcije, ali se Lukašenko isticao u masi kandidata”, rekao je Drew Sullivan, suosničav OCCRP-a i član ovogodišnjeg žirija.

Tokom dodjele nagrade Aleksandru Lukašenku žiri je uzeo u obzir brojne aktivnosti bjeloruskog predsjednika tokom godine. Između ostalog, Lukašenko je nagradu dobio zbog usmjeravanja državnog novca oligarsima bliskim porodici Lukašenko i presretanja putničkog aviona koji je prevozio bjeloruskog disidenta i prisiljavanje pilota da sleti u Minsk, čime su prekršeni zakoni o avijaciji.

Također, Lukašenko je “nagrađen” i zbog proizvodnje krize na granici s Evropskom unijom, tačnije Poljskom, ali i dezinformacija o koronavirusu koje je izgovorio tokom 2021. godine.

Članica žirija Lousie Shelley izjavila je kako je Lukašenko dostigao novi nivo cinizma i okrutnosti, naročito u pogledu “poigravanja” s migrantima na granici s Poljskom.

“Koristio je kriminalne i korumpirane bjeloruske mreže kako bi podsticao masovne migracije, što je na kraju dovelo do očaja, nasilja i beskrajne okrutnosti”, rekla je Shelley.

Osim pobjednika ovogodišnjeg takmičenja, u finalu za ovu “vrijednu” nagradu našla su se još četiri državnika. Naime, žiri je nakon analize u finale ovog takmičenja uvrstio bivšeg predsjednika Afganistana Ashrafa Ghanija, predsjednika Sirije Bashara Al-Assada, predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana te bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza.

Prethodnih godina nagradu OCCRP-a osvojili su brojni lideri uključujući predsjednika Brazila Jaira Bolsonara, premijera Malte Josepha Muscata, ruskog lidera Vladimira Putina, a nagradu je 2015. godine osvojio i crnogorski predsjednik Milo Đukanović, prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh