Svijet

Početkom 2022. asteroid veličine autobusa približit će se Zemlji

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA, asteroid 2014 YE15, prvi put otkriven 2014, približiće se Zemlji na udaljenosti od oko 7.400.000 kilometara 6. januara.

asteroid - Pixabay

Iako NASA objekte veće od 150 metara koji se približavaju Zemlji na udaljenosti od 7,5 miliona kilometara smatra „potencijalno opasnim“, taj sedam metara širok ili asteroid „veličine autobusa“, ne smatraju velikom prijetnjom, piše , javlja Russia Today.

Kraj godine obilježiće i naizgled veća opasnost koja prolazi iz svemira, jer 29. decembra asteroid širok oko 149 metara doći će puno bliže Zemlji, na 3.540.000 km. Asteroidi se pojavljuju u relativnoj blizini planeta svakih nekoliko dana, a NASA prati njihovo kretanje i redovno ažurira listu.Kraj godine obilježiće i naizgled veća opasnost koja prolazi iz svemira, jer 29. decembra asteroid širok oko 149 metara doći će puno bliže Zemlji, na 3.540.000 km. Asteroidi se pojavljuju u relativnoj blizini planeta svakih nekoliko dana, a NASA prati njihovo kretanje i redovno ažurira listu, prenosi Reuters.

To, međutim, ne znači da se mogu zanemariti. Čak i mali mogu uzrokovati probleme, jer je 2013. godine, 20 metara širok asteroid eksplodirao iznad Čeljabinska u Rusiji, ispuštajući istu energiju kao oko 26 do 33 eksplozije atomske bombe. Oštećeno je nekoliko zgrada, a oko 1.500 ljudi je liječeno od povreda uzrokovanih eksplozijom, prenosi Source.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh