Svijet

Pad broja zaražeih u Južnoj Africi ukazuje da je prošao vrhunac omikron soja

Značajno opadanje broja novozaraženih od COVID-19 u Južnoj Africi u posljednjim danima moglo bi signalizirati da je dramatični val pandemije potaknut omikron varijantom koronavirusa prošao svoj vrhunac, tvrde medicinski eksperti.

Omikron - Screenshot

Dnevne cifre zaraženih su nepouzdane zahvaljujući neravnomjernim testiranjima, odgodama u izvještavanjima i ostalim fluktuirajućim faktorima. One, međutim, otvaraju prostor za drugačiju tezu – koja je još daleko od konačne – da bi cifre zaraženih od omikron varijante koronavirusa brzo mogle da opadaju nakon naglog skoka.

Južna Afrika bila je na prvoj liniji fronta u borbi protiv širenja omikron varijante, i svijet sada posmatra nagovještaje kako se virus sada ponaša u toj zemlji kako bi uvidio trendove.

Nakon što je dostigao skoro 27.000 novozaraženih prošlog četvrtka, broj zaraženih opao je na 15.424 u utorak. U pokrajni Gauteng – najmnogoljudnijoj južnoafričkoj pokrajini sa 16 miliona ljudi, i u kojoj se nalazi najveći grad u zemlji, Johannesburg, i prijestolnica Pretoria – opadanje broja zaraženih počelo je ranije i nastavlja se.

– Opadanje broja zraženih na nacionalnom nivou, u kombinaciji s održivim padom broja zaraženih ovdje u pokrajini Gauteng, koja je sedmicama bila središte ovog vala, nagovještava da smo prošli vrhunac – izjavila je Marta Nunes, visoka istražiteljica analitičkog odjela za vakcine i zarazne bolesti univerziteta Witwatersrand, za Associated Press, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh