Svijet

Bill Gates otkazao planove za praznike zbog omikrona, kaže da slijedi najgori dio pandemije

Tih nekoliko mjeseci moglo bi biti loše, ali i dalje vjerujem da ako poduzmemo prave korake, pandemija može biti gotova 2022. godine – napisao je

Boll Gates - Twitter

Bill Gates objavio je na svom Twitteru kako je otkazao sve planove za blagdane jer ulazimo u ”najgoru fazu pandemije”. – Kad smo već mislili da će se život vratiti u normalu, mogli bismo ući u najgori dio pandemije. Omikron će nas sve pogoditi. Moji bliski prijatelji ga imaju i otkazao sam sve svoje planove za blagdane – napisao je. Kako je napisao, omikron se širi ”brže nego ikoji virus u povijesti”, a uskoro će biti u svakoj zemlji na svijetu.

– Velika je nepoznanica koliko jako oboliš od njega. Moramo ovo shvatiti ozbiljno dok ne saznamo više o njemu. Čak i ako je samo upola jači od delte, to će biti najgori porast koji smo do sada vidjeli jer je tako zarazan – napisao je Gates zabrinuto. – U međuvremenu, svi moramo paziti jedni na druge, posebno najugroženije, bilo da žive u vašoj ulici ili u drugoj zemlji. To znači nošenje maski, izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenom prostoru i cijepljenje. To daje najbolju zaštitu – upozorio je. Sve će više biti slučajeva zaraze kod ljudi koji su cijepljeni, smatra Gates, no cjepiva su dizajnirana kako bi spriječila ljude od ozbiljnih posljedica ili smrti. – Ako ima dobrih vijesti, onda bi to bilo da se omikron kreće toliko brzo da kad jednom postane dominantan u zemlji, val bi trebao trajati manje od tri mjeseca. Tih nekoliko mjeseci moglo bi biti loše, ali i dalje vjerujem da ako poduzmemo prave korake, pandemija može biti gotova 2022. godine – kazao je.

– Znam da je frustrirajuće ući u još jednu blagdansku sezonu s COVID-om koji se nadvija nad nama. Ali neće ovako zauvijek. Jednog dana će pandemija prestati i što bolje pazimo jedni na druge, to će prije doći, prenosi vecernji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh