Svijet

Naučnica s Harvarda pred zastupnicima: ‘Sve je jasnije porijeklo koronavirusa‘… Pobjegao iz laboratorije?!

Stručnjaci još uvijek nisu pronašli životinju koja bi potvrdila teoriju o prirodnom prijenosu, ni nakon dvije godine potrage

depo

Koronavirus koji je uzrokovao globalnu pandemiju “vjerojatno” je pobjegao iz laboratorija u Wuhanu, kazala je jučer znanstvenica s Harvarda dr. Alina Chan pred Odborom za znanost i tehnologiju britanskog Parlamenta, prenosi Jutarnji.hr.

U svojem svjedočenju pred Odborom, Chan je naglasila kako je ponašanje Kineske komunističke partije u periodu nakon prve pojave virusa argument u korist te teze – jer su kineske vlasti prvo pokušale zataškati postojanje bilo kakve zaraze, a potom su pokušali sabotirati istragu Svjetske zdravstvene organizacije o porijeklu virusa.

Britanski novinar i zoolog, član gornjeg doma parlamenta Lord Matthew Ridley, naglasio je pritom kako stručnjaci još uvijek nisu pronašli životinju koja bi potvrdila teoriju o prirodnom prijenosu, ni nakon dvije godine potrage za primjerkom sličnog koronavirusa u divljini.

“Mislim da je laboratorijsko podrijetlo virusa više vjerojatno nego ne,” kazala je dr. Chan. “U ovom trenutku, ljudima koji znaju kako je započela pandemija nije sigurno izaći u javnost, no živimo u eri u kojoj je toliko informacija redovito pohranjeno, da će prije ili kasnije postati javno. Čuli smo od mnogih vodećih virologa da je podrijetlo kroz genetski inženjering sasvim moguće, a to uključuje i virologe koji su radili izmjene na prvom virusu SARS-a.”

U istoj raspravi u Parlamentu, zastupnici su napali urednika časopisa Lancet da objasni zašto je dopustio objavu pisma u kojem se teorija o nastanku virusa u laboratoriju proglasila teorijom zavjere, iako je autor pisma bio financijski povezan s laboratorijem u Wuhanu.

Richard Horton, urednik prestižnog medicinskog časopisa, branio se da nemaju dovoljno ljudi kako bi provjeravali povezanost svih autora koji objavljuju u časopisu, te da u pravilu vjeruju na riječ znanstvenicima koji izjave da nisu u sukobu interesa.

Lancet je u konačnici – 16 mjeseci nakon objave pisma dr. Petera Daszaka i 26 drugih znanstvenika – objavio i nadopunu pisma u kojoj je istaknuo kako je dr. Daszak povezan s laboratorijem u Wuhanu.

Horton je kazao kako je trebalo toliko vremena da se objavi nadopuna jer se on i Daszak nisu slagali oko toga predstavlja li njegova veza sukob interesa. Dr. Daszak je tvrdio kako ga upravo njegovo iskustvo s Institutom za virologiju u Wuhanu čini više kvalificiranim da piše o toj temi. “U ovom slučaju, mislim da je dr. Daszak trebao unaprijed iskazati svoj sukob interesa”, kazao je Horton.

Dr. Chen i Lord Ridley, koji su zajedno napisali knjigu o porijeklu virusa iz Wuhana, ponudili su i druge argumente zašto vjeruju da je on nastao u laboratoriju. Dr. Chen istaknula je kako novi koronavirus ima jedinstvenu strukturu, zvanu lokacija cijepanja furinom, bez koje ne bi mogao uzrokovati ovoliku pandemiju.

“Procurili su prijedlozi koji su pokazali da su EcoHealth i Institut virologije u Wuhanu razvijali proces za umetanje novih lokacija cijepanja furinom”, kazala je. “Dakle, našli ste te znanstvenike koji su početkom 2018. rekli ‘stavljat ćemo rogove na konje’, a na kraju 2019. u Wuhanu vam se pojavi jednorog.”

Lord Ridley istaknuo je da je porijeklo prvog SARS-a bilo otkriveno dva mjeseca nakon pojave virusa te da je porijeklo MERS-a otkriveno za nekoliko mjeseci, dok niti dvije godine od pojave novog koronavirusa još nije nađena niti jedna zaražena životinja s virusom koji bi mogao biti izravni preteča. “To je iznimno iznenađujuće,” tvrdio je Ridley.

“Moramo otkriti izvor da bismo mogli spriječiti sljedeću pandemiju”, kazao je Lord Ridley. “Moramo znati trebamo li pojačati sigurnost u laboratorijima ili trebamo pojačati pravila nadzora mokrih tržnica. U ovom trenutku ne činimo niti jedno od toga.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh