Svijet

WHO odobrava Novavax vakcinu za hitnu upotrebu protiv COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dala je hitno odobrenje za vakcinu protiv koronavirusa koju su proizveli američka biotehnološka kompanija Novavax i i indijski Serum Institute.

Novavax - AFP..

Na ovaj način je otvoren put njenom uključivanju u program koji podržava UN za dostavljanje takvih vakcina u siromašnije zemlje širom svijeta.

Vakcina, poznata kao CovavaxTM, deveta je kojoj je UN-ova zdravstvena agencija odobrila hitnu upotrebu.

Novavax i Serum Institute, najveći svjetski proizvođač vakcina, obavezali su se isporučiti 1,1 milijardu doza vakcina protiv bolesti koju izaziva korona virus COVAX-u čiji je cilj ravnopravan pristup vakcinama između bogatih i siromašnih zemalja. prneosi “N1“.

“Cilj je da se poveća pristup vakcinama posebno u zemljama sa nižim prihodima, od kojih 41 još uvijek nije u stanju da vakciniše 10 posto svoje populacije, dok 98 zemalja nije dostiglo 40 posto”, rekla je dr. Mariangela Simao, pomoćnica direktora WHO-a za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima.

Novavaxova proteinska vakcina pokazala je efikasnost od 90 posto na kliničkim istraživanjima na približno 30.000 ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku.

To je proteinska vakcina, napravljena starijom tehnologijom koja se godinama koristi za proizvodnju drugih vrsta vakcina.

Novavax je dobio odobrenje za hitnu upotrebu u Indoneziji i na Filipinima, ima zahtjeve na čekanju kod Evropske agencije za lijekove i Velike Britanije, a planira podnijeti zahtjev američkoj Upravi za hranu i lijekove do kraja godine.

Novavax kaže da trenutno testira učinkovitost vakcine kada je riječ o omikron varijanti koronavirusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh