Svijet

U zemljama EU može se koristiti Pfizerov lijek protiv COVID-a

Eksperimentalni lijek koji je razvio Pfizer za liječenje COVID-19 može se koristiti u zemljama Evropske unije (EU) iako je još uvijek na čekanju na njenu potpunu reviziju, saopćio je u četvrtak regulator za lijekove bloka.

Pfizer - Tanjug/AP

“Lijek, koji još nije odobren u EU, može se koristiti za liječenje odraslih osoba s COVID-19 kojima nije potreban dodatni kiseonik i koji su pod povećanim rizikom od napredovanja u tešku bolest”, navodi se u saopćenju Evropske agencije za lijekove (EMA). Trebalo bi ga dati pacijentima “što je prije moguće nakon dijagnoze COVID-19 i unutar pet dana od početka simptoma”.

EMA je saopćila da je njen savjet namijenjen “nacionalnim vlastima koje mogu odlučiti o mogućoj ranoj upotrebi lijeka prije odobrenja za stavljanje u promet, na primjer u hitnim slučajevima, u svjetlu rastuće stope infekcije i smrti zbog COVID-19 širom svijeta EU”.

Studija na “nehospitaliziranim, nevakcinisanim pacijentima koji su imali simptomatsku bolest i barem jedno osnovno stanje pokazala je da je Paxlovid smanjio rizik od hospitalizacije i smrti kada je liječenje počelo, pet dana od početka simptoma”.

“Oko jedan posto pacijenata (šest od 607) koji su uzimali Paxlovid u roku od pet dana od početka simptoma bili su hospitalizirani u roku od 28 dana od početka liječenja u poređenju sa 6,7 posto pacijenata (41 od 612) koji su primali placebo (lažni tretman). Nijedan od pacijenata u grupi koja je primala Paxlovid nije umro u poređenju sa 10 pacijenata u placebo grupi”, saopćila je EMA, prenosi Anadolu Agency (AA)..

Najčešći neželjeni efekti prijavljeni tokom liječenja i do 34 dana nakon posljednje doze Paxlovida bili su disgeuzija (poremećaj okusa), dijareja i povraćanje, dodala je agencija. Pfizer je ove sedmice rekao da se čini da je lijek u obliku tablete efikasan protiv nove varijante omikrona, koja je zahvatila svijet.

Američka firma je saopćila da rezultati studije sa oko 2.250 ljudi pokazuju da je lijek smanjio hospitalizaciju i smrt za oko 89 posto ako se uzme ubrzo nakon početnih simptoma COVID-19. EMA je također preporučila odobrenje za još dva lijeka protiv COVID-19.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh