Svijet

Erdogan: Društvene mreže su prijetnja po demokratiju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer, 11. decembra, je poručio da su društvene mreže prijetnja po demokratiju.

Recep Tayyip Erdogan - Screenshot

Vlast u Turskoj namjerava donijeti zakon kojim će se sankcionisati objavljivanje lažnih informacija na internetu. Međutim, kritičari smatraju da će to značiti donošenje restrikcija protiv slobode govora.

“Kada su se pojavile društvene mreže, predstavljane su kao simbolom slobode, a sada su se pretvorile u jednu od glavnih prijetnji po demokratiju. Pokušavamo zaštititi naše ljude, posebno one najranjivije, od laži i dezinformacija, bez da kršimo njihovo pravo da dobiju tačne i nepristrasne informacije”, izjavio je Erdogan u videoporuci objavljenoj na vladinoj konferenciji u Istanbulu posvećenoj komunikacijama.

U ovoj državi je prošle godine usvojen zakon kojim su društvene mreže s više od milion korisnika obavezane da moraju imati pravne zastupnike i da podatke moraju pohranjivati isključivo u Turskoj. Tada su kompanije poput Facebooka, Twittera i YouTubea otvorile svoja predstavništva u ovoj zemlji.

Novim zakonom će biti omogućeno sankcionisanje i do pet godina zatvora onih koji budu objavljivali lažne vijesti i dezinformacije. Zakonom će biti formiran i državni regulator za društvene mreže.

Agencija Associated Press (AP) piše da je većina značajnijih turskih medija pod kontrolom vlasti te da su društvene mreže prostor na kojem se mogu oglašavati kritičari vlasti.

U izvještaju međunarodne organizacije za ljudska prava Freedom House o slobodi na internetu, objavljenom u septembru ove godine, Turska je označena kao neslobodnom državom. Opisana je kao zemljom u kojem se s interneta briše sadržaj koji nije prihvatljiv vlastima. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh