Svijet

Trampov bivši šef kabineta predao kompletan plan državnog udara od 6. januara: Kako je napad na Kapitol mogao da promjeni svijet

Bivši Trampov šef kabineta u Beloj kući Mark Medouz predao je izabranoj komisiji Predstavničkog doma za istragu napada na Kapitol od 6. januara PowerPoint prezentaciju u kojoj je preporučio Donaldu Trampu da proglasi vanredno stanje zbog “ugrožene nacionalne bezbednosti” kako bi se vratio na mesto predsednika, piše Gardijan.

Donald Trump - Screenshot

Izabrani komitet je siguran da je postojala bar neka koordinacija između Trampove administracije i organizatora protesta na Kapitolu 6. januara.

Činjenica da je Medouz posedovao PowerPoint prezentaciju dan pre napada na Kapitol sa detaljima o načinima za izvođenje državnog udara sugeriše da je barem bio svestan napora Trampa i njegovih saveznika da zaustave inauguraciju Džoa Bajdena 6. januara.

PowerPoint fajl, pod nazivom „Izborna prevara, strano mešanje i opcije za 6. januar“, dao je nekoliko preporuka koje Tramp treba da ispuni kako bi zadržao predsedničku funkciju u drugom mandatu na osnovu laži i razotkrivanja zavera o široko rasprostranjenoj izbornoj prevari.

Medouz je predao verziju prezentacije koju je dobio u putem mejla i koja se sastojala od 38 stranica.

Gardijan je pregledao drugu verziju PowerPoint-a na 36 stranica označenu za distribuciju što je različit fajl u odnosu na ono što je dobila izabrana komisija.

Naslov i suština dokumenata su isti.

Senatore i članove Kongresa prvo treba obavestiti o stranom mešanju, navodi se PowerPoint prezentaciji, pri čemu bi Tramp mogao da proglasi vanrednu situaciju, da proglasi elektronsko glasanje nevažećim i zatraži od Kongresa da se dogovori o ustavno prihvatljivom leku.

Postojale su i tri opcije da tadašnji potpredsednik Majk Pens zloupotrebi svoju uglavnom ceremonijalnu ulogu na zajedničkoj sednici Kongresa 6. januara, kada je Bajdenu trebalo da bude potvrđena pobeda i jednostrano vrati Trampa u Belu kuću.

Konačna opcija za Pensa je slična opciji koju su istovremeno 4. i 5. januara predlagali Trampovi savetnici – predvođeni advokatima Rudijem Đulijanijem i Džonom Istmanom, kao i Trampov strateg Stiv Benon – koji su radili iz hotela Vilard u Vašingtonu.

Gardijan je prošle nedelje otkrio da je negde između 5. januara kasno uveče i ranih sati 6. januara, nakon što je Pens odbio da nastavi sa takvim planovima, Tramp tada vršio pritisak na svoje savetnike da mu ponude način kako da u potpunosti zaustave Bajdenovu sertifikaciju.

Preporuke i za Trampa i za Pensa bile su zasnovane na ludim i nepotkrepljenim tvrdnjama o izbornoj prevari, uključujući i lažnu tvrdnju da su „Kinezi sistematski preuzeli kontrolu nad izbornim sistemom“ u osam ključnih saveznih država.

Tadašnji vršilac dužnosti generalnog tužioca Džef Rozen i njegov prethodnik Bil Bar – obojicu imenovao Tramp – do 5. januara su već utvrdili da ne postoje dokazi o prevari birača koji bi mogli da promene ishod izbora 2020.

Istražitelji Predstavničkog doma rekli su da su pronašli PowerPoint fajl u više od 6.000 dokumenata koje je Medouz predao odabranoj komisiji.

Taj fajl je predstavljen 4. januara velikom broju republikanskih senatora i članova Kongresa, prenosi Gardijan. Trampovim advokatima koji rade u hotelu Vilard nije prikazana prezentacija, prema izvoru upoznatom s tim.

Međutim, izabrani komitet je rekao da je u materijalima koji je predao Medouz pronašao njegove tekstualne poruke sa članom Kongresa, koji je Medouzu govorio o „veoma kontroverznom“ planu da se pošalju izborni spiskovi za Trampa na zajedničku sednicu Kongresa, prenosi nedeljnik.

Medouz je odgovorio: “Sviđa mi se.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh