Svijet

UPDATE – SAD: U naletu tornada u Kentuckyju smrtno stradalo najmanje 70 osoba

Broj smrtno stradalih u saveznoj državi premašio je 50 i dosegao 70, a mislimo da bi mogao premašiti i 100, rekao je guverner savezne američke države Kentucky Andy Beshear

Guverner savezne američke države Kentucky Andy Beshear kazao je kako je u naletu tornada, čije su se posljedice počele osjećati jučer, smrtno stradalo najmanje 70 osoba, a da strahuju kako bi ta brojka mogla premašiti i 100, javlja Anadolu Agency (AA).

Posljedice tornada osjetili su stanovnici nekoliko saveznih država, među kojima su Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri i Tennesse.

”Vjerujem da je ovo najrazorniji tornado u našoj saveznoj državi“, kazao je Beshear.

Prema njegovim riječima, u Maylfieldu, kojeg je najteže pogodio tornado, urušio se krov fabrike u kojoj je radilo 110 uposlenika.

“Broj smrtno stradalih u saveznoj državi premašio je 50 i dosegao 70, a mislimo da bi mogao premašiti i 100“, strahuje Beshear.

Pozvao je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena da proglasi vanredno stanje za ovu saveznu državu, kao i da odobri federalnu pomoć.

Podaci Nacionalnog zavoda za okeane i atmosferu (NOAA) pokazuju kako su u gradovima u Arkansasu, Illinoisu, Kentuckyju, Missouriju i Tennesseeju zabilježena najmanje 24 tornada.

Zvaničnici u Arkansasu prijavili su dva smrtna slučaja.

U Illionisu je potvrđen jedan smrtni slučaj, a u Tennnesseeju je bilo smrtno stradalih, ali još uvijek nema preciznih podataka o koliko osoba je riječ.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh