Svijet

JEZIVA SUBINA NESTALIH DJEČAKA: Oteli ih, mučili i raskomadali jer su ujaku lokalnog mafijaša ukrali pticu

Nešto manje od godinu dana nakon što su tri dječaka nestala u blizini svojih domova na sjeveru Rio de Žaneira, policija je članove najveće gradske narkobande optužila za njihovo ubistvo.

Dječaci - Screenshot

Lukas Mateus (9), Alekandre da Silva (11) i Fernando Enrike (12) nestali su 27. decembra a 2020. godine u popodnevnim satima u faveli Moro do Kastelar, gdje su živjeli. Sigurnosne kamere su ih tog dana snimile kako hodaju ulicama favele, navodno su išli prema jednoj pijaci, prenosi Gardijan.

Šta se dogodilo sa decom ostalo je misterija uprkos velikom interesovanju javnosti i velikoj policijskoj istrai. Međutim, policija Rio De Žaneira je u četvrtak nakon dugotrajne istrage objavila da je otkrila da su dečake oteli članovi bande Komando vermelo (Crvena komanda, CV) koja je kontrolisala tu favelu.

Šef Odeljenja za ubistva Urijel Alcantara rekao je da su članovi bande mučili i brutalno pretukli dečake, kada je jedan od njih i preminuo, jer su navodno ujaku lokalnog gangstera ukrali pticu.

“Preterali su dok su tukli dečake i jednog su ubili. Zaključili su da će situaciju rešiti tako što će smaknuti i ostalu dvojicu”, rekao je on.

Policija tvrdi da je jedna lokalna dilerka Ana Paula da Rosa Kosta (44), poznata i kao “ujna Paula”, dogovorila da se leševi dečaka prokrijumčare iz favele, raskomadaju i bace u reku. Tela dečaka još nisu pronađena.

Jedan svedok je tokom istrage rekao da je čuo kako je Vili Kastro da Silva (35), jedan od glavnih ljudi CV-a u Moro do Kastelaru, priznao da je banda uhvatila dečake i ubila ih.

Silva, poznat po nadimku “Stala”, bio je i jedan od pet osumnjičenih za ubistvo dečaka koje je policija u četvrtak u ranim jutarnjim satima pokušala da uhapsi. Veruje se da je troje od pet osumnjičenih već mrtvo a da su njihova ubistva naručili visokopozicionirani članovi CV jer su ubijanjem dečaka prekršili kodeks bande i doneli neželjeni publicitet.

“Ujna Paula”, koja je u Moro do Kastelaru prodavala sintetičke droge, navodno je mučena i ubijena početkom oktobra. Veruje se da su nakon nje ubijeni Stala i član bande poznat po nadimku “Pirana”. Stalu je CV ubio jer je nadgledao ubistva dečaka, a Piranu je banda ubila jer nije sprečio ubistva.

Društvena komentatorka i političarka Flavija Oliveira rekla je lokalnoj TV mreži GloboNjuz da su ubistva dečaka pokazatelj da je brazilsko društvo “pokleklo pred varvarima”, dok je borac za ljudska prava i levičar Marselo Freikso pozvao da se ubice kazne ali i da se stane na kraj ubistvima u Rio de Žaneiru.

Uprkos tim pozivima, nema naznaka da će višedecenijski rat bandi u gradu biti okončan. Policija je pre Svetskog prvenstva u fudbalu koje se 2014. godine održalo u Brazilu pokrenula akciju koja je trebalo da rezultira mirom u favelama, ali nije postigla željene rezultate. Nevladina organizacija koja istražuje nasilje Fogo Krusado objavila je da je 2021. godine u Riju izbilo 4.386 oružanih sukoba. Poginulo je više od 1.000 osoba.

Policija je doznala i da je otac jednog od ubijenih dečaka uhapšen jer je nabavio pištolj i pokušao da se pridruži lokalnoj bandi kako bi pronašao ubice svog sina.

“Rekao je da se pridružio bandi kako bi pronašao ubice i osvetio se za smrt svog djeteta”, rekao je tada šef policije Hoze Mario Salomao, piše Kurir.rs.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh