Svijet

Nesvakidašnji potez: Načelnik u Francuskoj proglasom zabranio padanje snijega u njegovoj općini

Općina Cerdon je u kolapsu zbog snježne oluje, a načelnik je proglas izdao kako bi privukao pažnju viših instanci vlasti od koje očekuje pomoć

Snježna oluja pogodila je jugoistočne regije Francuske i izazvala potpuni kolaps u mjestu Cerdon, a načelnik te općine Marc Chavet je posegnuo za neobičnim potezom, izdavši proglas kojim je zabranio padanje snijega na teritoriji te lokalne zajednice, javlja Anadolu Agency (AA).

Blizu hiljadu mještana Cerdona ostalo je bez struje i ne mogu se kretati zbog blokade puteva, a načelnik Chavent je saopćio da njegova administracija nema dovoljno novca za kupovinu grtalica i popravke elektrodistributivne mreže.

On je izdao nesvakidašnji proglas kojim se zabranjuje padanje snijega u Cerdonu.

“Dio mještana se žali da je snijeg hladan, mokar i klizav. Vlada je ostavila općine bez finansijskih izvora. Teško da možemo kupiti novu grtalicu od 150.000 eura, a da se ne odreknemo drugih važnih projekata za općinu. Svaka snježna padavina nas ostavi bez struje i blokira nam ceste. Uzimajući sve to u obzir, donio sam odluku o zabrani padanja snijega“, naveo je načelnik u proglasu.

On je pojasnio da je to simbolični proglas kojim je želio privući pažnju javnosti, ali i prvenstveno pažnju viših instanci vlasti od kojih očekuje pomoć.

U Francuskoj je u augustu čelnik još jedne lokalne zajednice nesvakidašnjim potezom privukao pažnju šire javnosti, ali i samog vrha države.

Načelnik općine Onet-le-Chateu je poslao 12.500 pisama predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu i tražio pomoć za tu lokalnu zajednicu u kojoj živi 12.500 stanovnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh