Svijet

EVO ŠTA SE DOGODILO SA DJEČAKOM KOJI JE JEDINI PREŽIVIO JEZIVU TRAGEDIJU PADA ŽIČARE

Šestogodišnji dječak koji je jedini preživio nesreću žičare Itan Biran vraćen je u Italiju nakon žučnog spora oko starateljstva.

Itan Niran - Hayat

Među 14 osoba poginulih u nesreći u maju bili su i njegovi roditelji, brat i prabaka i deda. Njegovoj tetki po ocu, koja živi u Italiji, potom je italijanski sudija dao starateljstvo.

Ali u septembru, Itana je njegov djed po majci, Šmulik Peleg, bez njene dozvole odveo u Izrael, prenosi BBC.

Peleg je insistirao da su njegovi postupci bili po zakonu i u najboljem interesu dječaka, ali su italijanski tužioci otvorili istragu o otmici, zahtjevajući dječakov povratak.

Izraelski sud se složio da Itan mora da bude vraćen u Italiju, ali je transfer odložen nakon što se njegova porodica žalila Vrhovnom sudu.

Sudije su tu žalbu odbile prošlog mjeseca. Porodica Peleg je rekla da će nastaviti da se bori ‘na svaki legalan način’ za povratak djeteta u Izrael.

Bitka će se sada nastaviti na italijanskim sudovima, ali još nije jasno koje pravne opcije su dostupne.

Itan je živio u Italiji u kojoj su poginuli njegov brat Tom, njegovi roditelji Amit Biran i Tal Peleg, prabaka i djed po ocu i još devet osoba.

Nakon što je dječak otpušten iz bolnice u junu, italijanski sudija je dodjelio starateljstvo njegovoj tetki po ocu Aji Biran-Nirko, ljekarki rođenoj u Izraelu koja živi u italijanskom gradu Paviji.

Dana 13. septembra, Peleg, Itanov djed po majci, koji je imao pravo na posjete, izveo je Itana na jedan dan, ali je otputovao automobilom sa Itanom u švicarski grad Lugano, a zatim je odletio sa njim u Tel Aviv privatnim avionom, koristeći dječakov izraelski pasoš. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh