Svijet

Britanski inženjer tvrdi da je otkrio lokaciju nestanka malezijskog aviona

Nestanak aviona Malaysia Airlinesa na kojem je bilo 239 putnika i članova posade jedan je od najvećih misterija u zrakoplovnoj povijesti.

Međutim, jedan britanski inženjer misli da je izračunao gdje se srušio let MH370.

Richard Godfrey vjeruje da se Boeing 777 srušio u Indijski ocean, 2000 kilometara zapadno od Pertha na zapadu Australije.

Kombinacija raznih podataka
Godfrey je za BBC rekao da se nada kako će bližnjima poginulih i avioindustriji moći dati odgovore o tome što se dogodilo tijekom ove nesreće i kako će se takva tragedija moći spriječiti u budućnosti.

Kombinirao je različite skupove podataka, a kaže kako je prije nedostajalo “lateralnog razmišljanja u raznim disciplinama”.

“Nitko prije nije imao ideju kombinirati satelitske podatke Inmarsata, podatke o performansama Boeinga, podatke o položaju krhotina i podatke WSPR-a”, rekao je.

Skupe potrage
Točna točka određena proračunima podataka je oko 33 stupnja južno i 95 stupnjeva istočno u Indijskom oceanu.

Dosad su održane dvije opsežne pretrage Indijskog oceana, ali nisu dale rezultate.

Potrage su koštale stotine milijuna dolara, a iako postoji inicijativa članova obitelji da pronađu svoje voljene, troškovi su ogromni.

Grace Nathan je u nesreći izgubila svoju majku Anne.

“Ovo je stalna noćna mora, nikad nema kraja. Čini se da se vrtimo u krug i zabijamo u zid”, rekla je Nathan, inače odvjetnica koja živi u Kuala Lumpuru.

“Pozdravljam sve nove nalaze, posebno ako se temelje na opipljivim dokazima, a ovdje to je slučaj”, kaže.

Ostaci aviona završili na afričkoj obali
Prethodne pretrage za MH370 bile su teške zbog veličine područja pretraživanja.

“Potraga na takvom području nije traženje igle u plastu sijena, to je traženje nečeg mikroskopskog u plastu sijena. Olupina bi se mogla nalaziti iza litice ili u kanjonu na dnu oceana. Olupina bi mogla biti čak na 4000 metara dubine”, rekao je Godfrey.

Više od 30 komada ostataka aviona završilo je na plažama afričke obale.

David Gleave je glavni istražitelj u Aviation Safety Consultants. Desetljećima je radio na padovima i nestancima zrakoplova.

Očekuje kako će doći do nove pretrage, ali da će financiranje biti problem.

“Realno, u južnom dijelu Indijskog oceana želimo biti kad na jugu počinje ljeto – znači, otprilike sada. Ipak, potraga bi mogla početi ponovo za 12 mjeseci. Međutim, mislim da će ili Kinezi preuzeti odgovornost i tražiti svoje žrtve ili će ih tražiti privatne tvrtke, sponzorirane od osiguravajućih društava”, rekao je Gleave.

Otmica pilota?
Na brodu MH370, koji je krenuo iz Kuala Lumpura, ali nikada nije stigao na odredište, Peking, bila su 122 kineska državljana.

>> Nova teorija o MH370, stručnjak tvrdi: Pilot je ubio kopilota i ugušio putnike

Nestanak je doveo do velikog broja teorija o tome što se dogodilo. Jedna od teorija je da se radilo o “otmici pilota”, gdje je pilot preuzeo kontrolu i deaktivirao radarsku tehnologiju prije nego što se okrenuo iznad Tajlandskog zaljeva i krenuo prema zapadu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh