Svijet

Hirurginja u Austriji amputirala pogrešnu nogu pacijentu, kažnjena sa samo 2.700 eura

Hirurginja u Austriji kažnjena je sa 2.700 eura nakon amputacije pogrešne noge pacijentu.

Operativni zahvat - Ilustracija/Twitter

U srijedu je sud u Linzu proglasio 43-godišnjakinju krivom za teški nemar i kaznio je sa 2.700 eura. Udovici pacijenta, koji je preminuo prije nego što je slučaj došao na sud, dodijeljeno je i 5.000 eura odštete, piše BBC.

Starijem pacijentu odstranjena je desna noga umjesto lijeve, a greška je otkrivena tek dva dana kasnije. Pacijent je prošlog maja otišao na kliniku u Freistadtu kako bi mu amputirali nogu, ali je hirurginja označila pogrešan ud za amputaciju. Greška je identifikovana tokom rutinske promjene zavoja i pacijentu je rečeno da će mu morati amputirati i drugu nogu.

Bolnica je tada saopćila da se incident dogodio kao rezultat niza nesretnih okolnosti, a hirurginja se javno izvinila na konferenciji za novinare.

Na sudu je rekla da je došlo do greške u lancu komandovanja u operacionoj sali.

Na pitanje zašto je označila desnu nogu, a ne lijevu, rekla je: “Ne znam”. Nakon incidenta hirurginja je prešla da radi na drugu kliniku.

Ovakvi slučajevi su rijetki, ali je sličnih incidenata bilo i u prošlosti. Godine 1995. ljekar u SAD-u je na pola operacije otkrio da je amputirao pogrešnu nogu pacijentu s dijabetesom. Bio je primoran da nastavi nakon što je presjekao mišiće, tetive i ligamente, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh