Svijet

BIDEN: OMIKRON VARIJANTA KORONAVIRUSA NIJE RAZLOG ZA PANIKU

Američki predsjednik Joe Biden poručio je Amerikancima da ne “paničare” zbog novo identifikovane omikron varijante koronavirusa i rekao da za sada ne predviđa novu blokadu ili produženje ograničenja putovanja.

Joe Biden - Screenshot

Varijanta virusa, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, ali se već pojavljuje u više zemalja, “je razlog za zabrinutost, a ne razlog za paniku”, rekao je Biden.

Naglasio je da su Sjedinjene Države u dobroj poziciji da kontroliraju širenje omikrona, a da ne moraju pribjegavati zatvaranju ili zabrani putovanja izvan ograničenja koja su već nametnuta za osam južnoafričkih zemalja, javlja AFP.

Danas imamo više alata za borbu protiv ove varijante nego što smo ikada prije imali – rekao je, dodajući kako njegov glavni medicinski savjetnik Anthony Fauci očekuje da će trenutne vakcine djelovati protiv nove varijante, s trećim dozama koji povećavaju zaštitu.

Biden je ove zime obećao “detaljnu strategiju” za borbu protiv Covid-19, ali je signalizirao da Amerikanci neće biti podvrgnuti opterećujućim mjerama.

Ne zatvaranjem već većom stopom vakcinacije, pojačivačima, testiranjem i još mnogo toga – rekao je, precizirajući da sada ne vidi potrebu za obaveznom vakcinacijom ili testiranjem na domaćem zračnom prometu.
Sjedinjene Države, Kanada i Evropska unija strogo su ograničile ulazak putnika iz Južne Afrike i sedam drugih zemalja u regiji. Međutim, Biden je također rekao kako ne očekuje veće zabrane putovanja. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh