Svijet

Trump pozvao medije i demokrate na javnu diskusiju o navodnoj izbornoj prevari

Donald Trump je izazvao vodeće urednike i političare da s njim javno diskutuju o njegovoj laži da ga je Joe Biden pobijedio 2020. godine izbornom prevarom.

Donald Trump - Twitter

U tipično neuobičajenoj izjavi bivši predsjednik se požalio na “šefove raznih novina i političare krajnje ljevice” i rekao: “Ako neko želi javnu raspravu o činjenicama, a ne o fikciji, molim vas da mi kažete. To će biti vrhunac gledanosti televizije!”

Čak je i William Barr, državni tužilac za kojeg se smatra da je spreman da se zauzme za Trumpa, javno izjavio da nema dokaza o široko rasprostranjenoj izbornoj prevari.

Biden je pobijedio Trumpa za više od 7 miliona glasova na izborima i za 306-232 elektorskim glasovima.

Trumpov prijedlog javne debate, za koji se čini malo vjerovatnim da će uroditi plodom, proširio se na, kako je rekao, “članove izrazito stranačkog odbora demokrata koji odbijaju da se upuste u ono što je izazvalo protest 6. januara”.

Napad na američki Kapitol, rekao je Trump, uzrokovan je “lažnim rezultatima izbora”.

Na neki način je bio u pravu. Upravo su njegove neistine o izborima dovele do smrti pet ljudi tokom napada na Kongres rulje koja je pokušavala da zaustavi potvrđivanje Bidenove pobjede, a neki su uzvikivali da Trumpovog potpredsjednika Mikea Pencea treba objesiti.

Na skupu u blizini Bijele kuće neposredno prije nereda Trump je poručio pristalicama da se “pakleno bore” za njega. Optužen je zbog podsticanja pobune, ali je oslobođen kada ga je samo sedam republikanskih senatora proglasilo krivim, što nije bilo dovoljno za osudu.

“Pokušali smo bivšeg predsjednika pozvati na odgovornost putem opoziva. To je lijek koji imamo u Kongresu. Sada pokušavamo razotkriti pune činjenice o nedoličnom ponašanju bivšeg predsjednika, kao i onih oko njega”, rekao je Adam Schiff, predsjedavajući obavještajnog odbora Predstavničkog doma.

Schiff je rekao da će odluka o mogućoj optužbi za nepoštovanje suda prema Marku Meadowsu, posljednjem Trumpovom šefu kabineta Bijele kuće, vjerovatno biti donesena u narednoj sedmici.

Čini se malo vjerovatnim da će bilo koja osova na visokoj poziciji u američkim medijima ili među demokratama u Kongresu ili državnim vladama prihvatiti Trumpov izazov da o njemu raspravlja u javnosti, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh