Svijet

Izrael zbog omikrona zatvara granice. Novi soj otkriven u nizu europskih zemalja

BRITANIJA, Njemačka i Italija otkrile su u subotu slučajeve nove varijante koronavirusa omikron, dok je više zemalja uvelo ograničenja za putovanja s juga Afrike.

Izrael je rekao da će zabraniti ulazak svim strancima u zemlju i ponovno uvesti protuterorističku tehnologiju za praćenje telefona kako bi spriječio širenje ove varijante.

Očekuje se da će zabrana ulaska u Izrael stupiti na snagu u nedjelju u ponoć, nakon potpunog odobrenja vlade.

Izrael je do sada potvrdio jedan slučaj potencijalno zaraznijeg soja Omicron, koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi.

Gdje je sve u Europi otkriven omikron
Dva slučaja omikrona otkrivena u Britaniji povezana su s putovanjem u Južnu Afriku, rekao je britanski ministar zdravlja Sajid Javid.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je mjere koje se odnose na stroža pravila testiranja za ljude koji stižu u zemlju i nošenje maski u nekim sredinama.

“Zahtijevat ćemo od svakoga tko uđe u Ujedinjeno Kraljevstvo da uradi PCR test do kraja drugog dana nakon dolaska i da se samoizolira dok ne dobije negativan rezultat”, rekao je Johnson na konferenciji za novinare.

Ministarstvo zdravstva njemačke pokrajine Bavarske također je objavilo dva potvrđena slučaja ove varijante. Dvije osobe ušle su u Njemačku preko zračne luke u Münchenu 24. studenog prije nego što je uvedena mjera prema Južnoj Africi i sada su u izolaciji, priopćilo je ministarstvo.

Nacionalni zdravstveni institut u Italiji priopćio je da je slučaj nove varijante otkriven u Milanu kod osobe koja je došla iz Mozambika.

Dvije osobe u koje je potvrđena zaraza omikronom stigle su u Njemačku zrakoplovom iz Južne Afrike 24. studenoga, objavio je ministar Klaus Holetschek.

“Pacijent i članovi njegove obitelji su dobrog zdravlja. Zakazano je sekvenciranje uzoraka uzetih od članova njegove obitelji koji žive u regiji Kampanija”, poručio je talijanski Viši zdravstveni institut (ISS).

Italija je u petak zabranila ulazak na svoj teritorij svim osobama koje su “posljednjih 14 dana boravile u Južnoj Africi”. Osim toga, svi letovi iz te regije su zabranjeni.

Bolnica u češkom Liberecu potvrdila je prvi slučaj omikrona u toj zemlji. “Taj soj je potvrđen”, rekao je glasnogovornik bolnice, Vacla Ricar, na češkoj televiziji i naglasio da će taj uzorak sada analizirati glavni laboratorij zemlje, no ipak je dodao da je soj 90 posto potvrđen. Premijer Andrej Babiš je ranije rekao da je ta žena, cijepljena i s blagim simptomima, bila u Namibiji, iz koje se preko Južnoafričke Republike i Dubaija vratila u Češku.

Jedan suspektan slučaj ima i Austrija, kod pacijenta koji se vratio iz Južne Afrike kući u Tirol. No nova varijanta kod njega još nije potvrđena.

Suspenzije putovanja iz Južne Afrike
Varijanta je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, a ubrzo je otkrivena i u Belgiji, Bocvani, Izraelu i Hong Kongu.

U petak je prvi europski slučaj detektiran u Belgiji u mlade putnice koja je stigla iz Egipta preko Turske.

Države članice Europske unije dogovorile su se u petak da privremeno suspendiraju putovanja iz Južne Afrike u EU nakon otkrića nove varijante koronavirusa.

Odbor koji okuplja zdravstvene stručnjake iz 27 država članica također je pozvao sve zemlje članice da testiraju sve putnike koji dolaze iz te zemlje te da propišu obveznu karantenu.

61 putnik, od njih približno 600 koji su iz Johannesburga stigli u amsterdamsku zračnu luku Schiphol, stavljen je u izolaciju u petak.

Novi soj izazvao popriličnu uzbunu
Dolazak nove varijante u Europu događa se u trenutku kada je kontinent već suočen s eksplozijom zaraza i jača sanitarne mjere.

Strahovi zbog novog soja već su urušili tečaj nafte i petak je bio najgori dan u 17 mjeseci, prema podacima s burze.

Veći broj farmaceutskih tvrtki objavio je da radi na prilagođavanju cjepiva novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa.

Novo cjepivo moglo bi “vrlo brzo” biti razvijeno, smatra britanski znanstvenik Andrew Pollard, direktor Grupe s Oxforda koji je vodio istraživanja cjepiva ‘Oxford/AstraZeneca.

Pollard smatra “krajnje nemogućim” da se ta varijanta snažno proširi u populaciji koja je cijepljena.

I AstraZeneca, kao i srodni proizvođači, kao što su Pfizer/BioNTech, Moderna i Novavax, izrazili su uvjerenje da su sposobno pobijediti omikron.

Gotovo 54 posto svjetskog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu cjepiva protiv covida-19, ali u zemljama niskih prihoda taj postotak iznosi tek 5.6 posto, prema podacima portala Our World in Data.

U JAR-u, afričkoj državi koja je najviše pogođena covidom, potpuno je cijepljeno tek 23.8 posto stanovnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh