Svijet

Loše vijesti iz Nizozemske: Čak 85 od 600 putnika iz Južne Afrike je zaraženo

Još se ne zna da li je u pitanju novi soj korona virusa, “omikron”

putnici / ilustracija - avaz

Od 600 ljudi na dva leta KLM-a, iz Kejptauna i Johanesburga, koji su se vratili iz Južne Afrike u Nizozemsku u petak, 85 osoba je pozitivno na koronavirus. Još se ne zna da li je u pitanju novi soj korona virusa, “omikron”, navodi Tellerreport.

Služba za javno zdravlje je ranije pretpostavila da će više desetina putnika imati pozitivan rezultat, što je pretpostavka koja se zasnivala na 15 pozitivnih na 110 testiranih putnika.

Pozitivni će biti podvrgnuti istraživanju
Osobe koje su pozitivne su izolovane u čuvanom izolovanom hotelu “na ili u blizini Šiphola”, naveo je portparol Službe za javno zdravlje. Putnici koji imaju pritužbe moraju tu da ostanu sedam dana, a oni koji nemaju zdravstvene probleme morat će da budu u izolaciji pet dana. Putnici koji su imali negativan rezultat na testu moraju da budu u karantinu u svojim kućama pet dana, a potom opet testirani.

Pozitivni će biti podvrgnuti istraživanju da se utvrdi da li je riječ o novoj, zaraznijoj varijanti koronavirusa orkrivenoj u Južnoj Africi. Ovo ispitivanje će sprovesti Univerzitet Erazmus iz Roterdama.

Frustracije putnika
Služba za javno zdravlje navela je da razumije frustraciju putnika.

– Dugo su putovali, sletjeli sa idejom da će uskoro biti kod kuća – navodi služba.

Podsjetimo, letovi iz Afrike su suspendovani od petka u podne zbog straha od nove, zaraznije varijante koronavirusa.

Bocvana, Esvatini (Svazilend), Lesoto, Namibija, Zimbabve i Južna Afrika su dodate na listu visokorizičnih zemalja. prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh