Svijet

Novavax će razviti novu verziju vakcine koja će ciljati omikron soj koronavirusa

Novavax Inc (NVAX.O) saopštio je u petak da je počeo raditi na verziji svoje vakcine protiv covida-19 koja bi ciljala varijantu virusa otkrivenu u Južnoj Africi i da će vakcinu imati spremnu za testiranje i proizvodnju u narednih nekoliko sedmica.

Vakcina - ilustracija / Depo.ba

Vakcina koju proizvodi ova kompanija sadrži stvarnu verziju proteina virusa koji ne može izazvati bolest, ali može pokrenuti imunološki sistem.

Iz Novavaxa su saopštili da su počeli razvijati šiljasti protein posebno zasnovan na poznatoj genetskoj sekvenci varijante, B.1.1.529.

“Prvi rad će trajati nekoliko sedmica”, rekao je glasnogovornik kompanije, a dionice su u petak skočile skoro 9 posto.

Novavaxova vakcina dobila je prvo odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima ranije ovog mjeseca u Indoneziji, a zatim i na Filipinima.

Kompanija je saopštila da je na putu da podnese zahtjev za odobrenje u SAD-u do kraja godine. Također je podnijela zahtjev za odobrenje Evropskoj agenciji za lijekove, kao i u Kanadi.

Njemački proizvođač lijekova BioNTech i Johnson & Johnson također su rekli da testiraju efikasnost svojih vakcina protiv nove varijante. prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh