Svijet

Nova varijanta korone stigla do Izraela

Nova varijanta koronavirusa, koja izaziva zabrinutost diljem svijeta, potvrđena je u Izraelu.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Kako javlja The Jerusalem Post, prisustvo varijante koronavirusa pod nazivom B.1.1.529 u Izraelu potvrdilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva.

Nova varijanta otkrivena je kod osobe koja se vratila u Izrael iz afričke države Malavi. Lkari istražuju još dva slučaja povratnika iz inozemstva, za koje se sumnja da su zaraženi novom varijantom. U toku je genetsko sekvenciranje i rezultati se očekuju uskoro.

U sva tri slučaja radi se o putnicima koji su vakcinisani, navodi Jerusalem Post.

Radi se o varijanti korone koja je zabilježena u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Hong Kongu. Nazvana je B.1.1.529 i ima čak 32 mutacije koje bi joj možda mogle omogućiti da izbjegava imunitet stečen vakcinama i prebolijevanjem.

Za sada je sekvenciranjem genoma te varijante identificiran tek mali broj slučajeva, ali stručnjaci ističu da bi ih u opticaju moglo biti mnogo više. Naime, sasvim je moguće da uobičajeni testovi za druge sojeve ne mogu uspješno prepoznati prisutnost te varijante. Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hong Kongu, povezani su s Afrikom, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh