Svijet

Skriveni dragulj Evrope: Vlasnik najbolje očuvanog jezgra grada i – istovremeno – Silicijumska dolina starog kontinenta

Ušuškan na sjeveroistoku kontinenta, Talin je skriveni dragulj Evrope kome zasluženo pripada mesto među najljepšim svjetskim destinacijama.

Talin - LYSOGOR ROMAN / SHUTTERSTOCK.COM

Osim najpoznatijih atrakcija koje nikako ne treba propustiti u Talinu, estonsku prijestolnicu treba obići uzduž i popreko jer se na bukvalnom svakom ćošku u Starom gradu nalazi nešto zanimljivo, od lijepih zabačenih uličica do autentičnih restorana, prenosi National geographic.

Trg gradske većnice
Stari grad Talina je podijeljen na dva dijela – donji i gornji grad. Obilazak je najbolje započeti u donjem gradu, na glavnom gradskom trgu, mjestu na kome se održavaju srednjovijekovni festivali, koncerti, vašari i drugi događaji.

Tokom zime, božićna pijaca je smještena na trgu. Inače, proslava božićnih svetkovina se ovdje odigrava još od 1441. godine i smatra se da je baš na ovom trgu postavljena prva ikada novogodišnja jelka.

Na trgu se pored prelijepih srednjovjekovnih kuća nalazi i najpoznatija građevina u Talinu, zgrada gradske vijećnice. Cijeli trg nosi ime po ovoj građevini, koja je najstarija vijećnica u cijelom Baltiku i Skandinaviji.

Toranj gradske većnice je ukrašen figurom Starog Tomasa, čuvarem i jednim od najbitnijih simbola grada. Postavljen daleke 1530. godine, ovaj vetrokaz predstavlja seljačkog dečaka koji se proslavio u gađanju iz samostrela.

Međutim, pošto nije mogao da dobije zvanično priznanje za svoj talenat zbog toga što nije bio rođen u plemićkoj porodici, dečak je nagrađen poslom gradskog čuvara.

Legenda dalje kaže da je Tomas čitav svoj radni vijek davao djeci slatkiše na Trgu gradske vjećnice. Kada je umro, djeca su neumorno pitala gdje je Tomas. Da bi izbjegli priču o smrti, roditelji mališana su postavili vetrokaz na zgradu većnice, objasnivši im da je Stari Tomas i dalje tu i da će ih uvijek posmatrati sa tornja.

Najstarija apoteka na svijetu
Na glavnom gradskom trgu se nalazi još jedno zanimljivo mjesto sa dugom tradicijom – najstarija apoteka u Evropi. Prvi put spomenuta u gradskim zapisima 1422. godine, apoteka bez prestanka radi više od 600 godina na istom mjestu.

Danas u ovoj apoteci možete da kupite savremene lijekove – ali i srednjevjekovne meleme.

U muzeju u apoteci su izloženi interesantni lijekovi poput isušenih žabljih nogu, roga jednoroga, krvi crne mačke, dijelova mumije, zečijih srca, napitaka od zmijske kože i drugih mućkalica koje su se nekada zaista koristile u medicini.

U apoteci možete i da naučite više o istoriji mnogih lekovitih biljaka i isprobate razne biljne čajeve. Najmlađi turisti još mogu i da se stave u ulogu srednjevekovnih apotekara, igrajući se i spravljajući interesantne meleme.

Crkva Svetog Olafa
Na svega par minuta pješke od glavnog trga u Talinu ćete naići na crkvu Svetog Olafa, najvišu srednjevjekovnu građevinu u čitavom gradu.

Sagrađena u 12. vijeku, crkva je dobila ime po norveškom kralju Olafu Drugom, poznatijem kao Sveti Olaf, i smatra se da je skandinavska zajednica u Talinu podigla.

Visok nešto malo preko 123 metra, toranj crkve ima prilično burnu istoriju. Naime, osim što je bio pogođen gromom preko 10 puta, toranj je zajedno sa čitavom crkvom izgorio 3 puta.

Smatra se da je toranj nekada bio visok oko 160 metara i da je bio najviša građevina na svijetu. Istoričari se, međutim, sa ovim ne slažu, tvrdeći da nikada nije bio viši od 125 metara.

Zanimljivo je spomenuti i da je zbog visine tornja crkva korišćena kao radio toranj i osmatračnica za vrijeme sovjetske vlade.

Ukoliko želite da vidite Talin sa najviše tačke u Donjem gradu, možete da se popnete na opservacionu palubu – ali imajte u vidu da do vrha crkve vodi preko 230 vijugavih stepenika.

Debela Margareta
Izuzev trga i crkve Svetog Olafa, u donjem gradu Talina su najpoznatije atrakcije gradske zidine i tornjevi. Od nekadašnjih 8 kapija i 46 tornjeva, polovina je sačuvana.

U neke od preostalih tornjeva možete da uđete i da se popnete do samog vrha odakle se prostiru neverovatni pogledi na grad – a neki su pretvoreni u muzeje.

Od svih tornjeva, naš favorit je definitivno Debela Margareta, koja je izgrađena kao odbrana od neprijatelja sa mora – ali i da impresionira goste koji dolaze iz daleka.

U ovom tornju se danas nalazi Estonski pomorski muzej u kome su izložene makete i ostaci brodova, pomorska oprema i druge zanimljive stvari iz estonske pomorske istorije. Najimpresivniji dio postavke je olupina broda starog preko 700 godina.

Na svakom spratu muzeja možete da izađete na osmatračnicu a tokom toplijih mjeseci postoji mogućnost i odlaska na vrh Debele Margarete, odakle se vidi i talinski zaliv i Stari grad.

Katarinin prolaz
U Talinu ima mnogo mjesta koja posetioce vraćaju u srednji vek, ali jedno je zaista posebno – Prolaz Svete Katarine.

Iako ovaj polu-sakriveni prolaz nije spektakularan u odnosu na druge atrakcije u Starom gradu, kada prolazite ovom uskom, delovima nadsvođenom uličicom, nije teško zamisliti kako je život u Talinu izgledao prije par stotina godina.

Katarinin prolaz se nalazi odmah iza mjesta na kome je nekada stajala crkva Svete Katarine, po čemu je i dobio ime. Ono što prolaz čini posebno interesantnim jeste što je dom esnafu Svete Katarine, zajednici zanatlija i umetnika koji koriste tradicionalne, srednjevjekovne metode u svom stvaralaštvu.

U radionicama koje se nalaze u kućama podignutim između 15. i 17. vijeka, ovi umjetnici prave i izlažu keramiku, ručno oslikanu svilu, nakit, predmete od stakla i još mnogo toga.

Radionice su otvorene za posjetioce i turisti mogu da posmatraju umjetnike i zanatlije dok stvaraju.

Hidroplanska luka
Imajući u vidu koliko je Estoncima more bilo bitno kroz istoriju, u Talinu se nalazi još jedan pomorski muzej – Hidroplanska Luka (Seaplane Harbour).

Smješten je u ogromnom hangaru, ima preko 200 izložbenih predmeta i kolekcija se nalazi na tri nivoa – u vazduhu, na moru i ispod mora.

Osim ogromne podmornice (po kojoj možete i da hodate), ledolomca starog preko 100 godina i ostataka najstarijeg broda nađenog u Estoniji, u muzeju se nalaze mala žuta podmornica, akvarijum, simulatori i još mnogo toga.

Naravno, interaktivni dio muzeja je najzabavniji, tu su: pucanje iz torpeda, vožnja aviona i ulazak u podmornicu.

Tompea dvorac
Što se tiče gornjeg grada, najpoznatija znamenitost je Tompea dvorac koji je oduvek bio sjedište moći u Estoniji.

Sve inostrane sile koje su vladale zemljom su ga koristile kao bazu a danas u njemu zasjeda estonski parlament.

Podignut u 18. vijeku na temeljima istočnog krila tvrđave koja se nalazila na istom mjestu od 13. vijeka, Tompea dvorac je najčudniji dvorac koji ćete vidjeti u Evropi.

Naime, sve strane dvorca su sagrađene od kamena osim fasade koja je napravljena u baroknom stilu i čitava obojena u roze!

Osim po roze boji fasade, zamak je poznat i po Visokom Hermanu, još jednom tornju simpatičnog imena sa kog se vijori estonska zastava.

Tompea dvorac je otvoren za posjetioce svakog radnog dana i ulaz je besplatan – ali morate da se najavite unaprijed.

Katedrala Svete Marije
Izuzev dvorca, u gornjem gradu, na Tompea brdu, svakako vrijedi posetiti katedralu Svete Marije, najstariju crkvu u Talinu prvi put spomenutu u 13. veku.

Katedrala je poznata i po tome što je jedina građevina na Tompea brdu koja nije izgorjela prilikom stravičnog požara u 17. vijeku koji je uništio sve ostalo što mu se našlo na putu.

Originalno rimokatolička bogomolja, ova gotska katedrala sada pripada estonskoj luteranskoj crkvi i služi kao sedište nadbiskupu Talina.

Ovdje se nalaze grobovi koji datiraju unazad sve do 13. vijeka, a osim obilaska unutrašnjosti crkve, možete i da se popnete na njen barokni zvonik.

Katedrala Svetog Aleksandra Nevskog
Najveća i najljepše ukrašena ruska pravoslavna crkva u Estoniji se nalazi u Talinu, na Tompea brdu, i posvećena je Svetom Aleksandru Nevskom, princu Novgoroda, Kijeva i Vladimira.

Sagrađena 1900. godine, kada je Estonija bila dio Ruskog carstva, Katedrala Svetog Aleksandra Nevskog je jedna od najmonumentalnijih građevina u gradu, sa bogato dekorisanom unutrašnjošću i 11 masivnih zvona od kojih najteže ima preko 15 kg.

Nažalost, iako zaista impresivna, ova katedrala nikad nije bila omiljena među Estoncima.

Posmatrana kao simbol opresije kada je tek sagrađena, katedrala zamalo da bude srušena tokom 1930. godina. Tada nije uništena iz dva razloga – zbog masivne konstrukcije i nedostatka para.

Za vrijeme Sovjetskog saveza, katedrala je doživjela istu sudbinu kao i mnogi sakralni objekti u to vrijeme – ostavljena je da propadne. Međutim, nakon što je Estonija dobila nezavisnost 1991. godine, državni organi su uložili mnogo u obnovu katedrale koja je danas ljepša nego ikad.

Olde Hansa
Ono što definitivno treba da iskusite u Talinu je odlazak u daleko čuveni restoran srednjevjekovne kuhinje Olde Hansa.

Osim što se u ovom autentičnom restoranu koriste recepti iz 15. vijeka, sva hrana se priprema na isti način kako se pripremala prije više od 500 godina.

Međutim, nije samo hrana autentično sredjevjekovna u restoranu Olde Hansa.

Čitav restoran je uređen kao taverna, sa poslužiteljima obučenim u staru nošnju i muzičarima koji sviraju melodije iz davno prošlih vremena.

Čak i ako odlučite da preskočite klopu u restoranu, preporučujemo da makar navratite na piće jer ovdje možete probati medovinu i začinjeno vino kakvo su pili Estonci prje pola milenijuma.

Cijene su naravno visoke ali iskustvo vrijedi svake pare, pogotovo ako ste ljubitelj serija poput Igre Prestola.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh