Svijet

U Iranu planiraju zakonski zabraniti posjedovanje pasa i mačaka

Iranska vlast namjerava zakonski zabraniti posjedovanje psa kao kućnog ljubimca, kao i to da građanin šeta psa na javnom prostoru.

mačka, zabrana - shutterstock

Ovo je prijedlog radikalno konzervativnih političara. Oni koji budu šetali psa bit će oštro sankcionisani, a onima koji ga budu vozili u automobilu bit će oduzeto vozilo na tri mjeseca.

Bit će zabranjeno izdavati kuće i stanove vlasnicima pasa i mačaka. Osim vjerskim razlozima, ovaj prijedlog se pravda i time da psi uzrokuju paniku u javnom prostoru.

Policija je ranije više puta pokušavala uvesti ovakve zabrane, ali bez uspjeha. Sada je izgledno da će zabrana postati zakon. Sve je više mladih Iranaca u posljednjih nekoliko godina koji imaju pse i/ili mačke za kućne ljubimce.

Zbog toga je sve više i veterinarskih klinika, kao i trgovina potrepštinama za kućne ljubimce, piše list Daily Sabah. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh