Svijet

Čelnik NATO-a Stoltenberg upozorava na “neobičnu koncentraciju snaga” u blizini Ukrajine

Generalni sekretar Organizacije Sjevernoatlantskoga sporazuma (NATO) Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak Rusiju da smanji tenzije nakon “neuobičajene koncentracije snaga” u i oko Ukrajine

Generalni sekretar Organizacije Sjevernoatlantskoga sporazuma (NATO) Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak Rusiju da smanji tenzije nakon “neuobičajene koncentracije snaga” u i oko Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ono što sada vidimo u Ukrajini i oko nje je veliko rusko vojno nagomilavanje”, rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom u Briselu, te dodao:

“Vidimo neobičnu koncentraciju snaga, a također znamo da je Rusija pokazala volju i sposobnost da koristi vojnu silu protiv Ukrajine“.

Izražavajući podršku NATO-a Ukrajini, Stoltenberg je pozvao Rusiju da bude “transparentna” u svojim vojnim aktivnostima, smanji tenzije i spriječi bilo kakvu eskalaciju.

Ponovio je da NATO ne prihvata i neće prihvatiti “nezakonitu aneksiju Krima”.

Kuleba je također kazao da se sigurnosna situacija u Ukrajini pogoršava jer “Rusija pokazuje da može brzo aktivirati već nagomilane trupe i opremu”.

“Svaka opcija, uključujući i vojnu, na stolu je ruskog rukovodstva”, rekao je on, ali je dodao da bi bilo prerano odlučivati o ishodu vojnog nagomilavanja.

Zvaničnici Evropske unije, kao i ministarstva odbrane Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država upozorili su prošle sedmice na opasnosti od jačanja ruske vojne prisutnosti koja je mobilizirala najmanje 90.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom.

Postupci Kremlja slični su proljetnom nagomilavanju koje je Stoltenberg opisao kao “najveće gomilanje ruskih trupa od ilegalne aneksije Krima 2014. godine”.

Rusija je zauzela i okupirala Krim od Ukrajine 2014. godine i trenutno je de facto vlast na poluostrvu. Moskva je također te godine počela podržavati separatističke snage u istočnoj Ukrajini protiv centralne vlade, što je politika koju je zadržala u posljednjih sedam godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh