Svijet

SAD: Vozačima kamiona nudi se sedmična plaća 14 hiljada dolara

U Sjedinjenim Državama nedostaje 80.000 kamiondžija. Na to su najviše utjecali poremećaji u lancima snabdijevanja koji funkcionišu u lukama, pa dolazi do nestašica i inflacije.

kamion / ilustracija - Faktor

U državi Teksas vozačima kamiona nudi se plaća i do 14 hiljada dolara nedeljno, prenosi portal Zerohedge.

Kmiondžije u toj zemlji inače prevoze nevjerovatnih 72 posto ukupnog tereta i čine šest posto ukupne radne snage sa punim radnim vremenom. Bob Costello iz Američkog udruženja transportera (ATA), napomenuo je da je prije pandemije koronavirusa u SAD nedostajalo svega oko 20 hiljada kamiondžija.

Prema njegovim riječima ta industrija u SAD ove decenije morala bi da zaposli više od milion vozača kako bi zamjenila staru radnu snagu.

Costello je rekao da nekoliko faktora doprinosi nedostatku vozača. Starost vozača, pandemija, testiranje na droge, plaća, starosna ograničenja (komercijalni vozači ne smeju da budu mlađi od 21 godinu), problemi na konkursima za posao, kao i problemi u vezi sa infrastrukturom.

Costello je naglasio da za problem u vezi sa nedostatkom vozača u SAD ne postoji jednistveno rešenje, upravo zbog velikog broja uzroka koji na njih utiču. Ipak, naglasio je da je jedno od bitnih rešenja povećanje plaće vozačima kamiona.

Dobra vijest za autoprevoznike u SAD trenutno je kako se dodaje povećanje zahtjeva za dobijanje komercijalnih vozačkih dozvola u toj zemlji. Čekanje za polaganje vozačkog ispita sada je znatno duže i umjesto četiri, sada je 12 nedelja.

Među novim kamiondžijama ima i bivših taksista i vozača ubera koji su zbog pandemije ostali bez posla. U državi Teksas uvedena je posebna mjera za polaganje vozačkih ispita, upravo zbog problema u snabdijevanju robom, pa službenici rade i po šest dana u nedjelji.

O svemu tome najbolje govore plaće koje se u Teksasu nude kamiondžijama i kreću se čak do 14.000 dolara nedeljno. Neke kompanije već razmišljaju i o automatizaciji vožnje kamiona. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh