Svijet

NOVE ZDRAVSTVENE NEVOLJE BRITANSKE KRALJICE: IZNENADA OTKAZALA POSJETU KOMEMORACIJI

Britanska kralica Elizabeta II neće ove godine učestvovati na ceremoniji Nedjelja sjećanja kod spomenika Cenotaph, podignutog nakon 1. svjetskog rata, zbog zdravstvenih problema.

Kraljica Elizabeta - Screenshot

Ove nedjelje 95-godišnjakinja se trebala vratiti na posao nakon jednomjesečnog mirovanja koje su joj propisali liječnici, no opet se povrijedila, odnosno, istegnula leđa u Windsorskoj palači te joj je naloženo novo mirovanje.

Glasnogovornik Buckinghamske palače rekao je da je kraljica duboko razočarana što neće moći sudjelovati na ceremoniji, potvrdivši ozljedu leđa, te rekao da će ostali članovi Kraljevske obitelji biti prisuti na svečanosti na koju je stigao i britanski premijer Boris Johnson.

Daily Telegraph javlja kako Elizabeta nije primljena u bolnicu već miruje kod kuće, a pretpostavka je da bi se na dužnost mogla početi polako vraćati idućeg tjedna.

Ističu i da je ovo prvi put da kraljica nije došla na Nedjelju sjećanja od 1999., kada je bila spriječena državničkim posjetom Južnoj Africi. Prije toga je svečanost posvećenu miru propustila još samo tri puta, 1951., 1968. i 1998., također zbog državničkih putovanja.

Sve to izaziva zabrinutost u britanskoj javnosti, a objavljeno je i da je nedavno provela noć u bolnici radi pretraga. Zbog svog zdravstvenog stanja nije mogla sudjelovati ni na globalnoj konferenciji o klimi COP26 niti na Festivalu sjećanja u subotu.

Telegraph podsjeća da je kraljica bila tinejdžerka u vrijeme Drugog svjetskog rata te inače uvijek rado pohodi ovakve memorijale, ali i da je ona na čelu britanskih vojnih snaga zbog čega je njezino prisustvo na ovakvim događanjima uvijek vrlo značajno kako bi se odala počast svima koji su pali u ratnim sukobima.

Tužno je što neće moći doći jer je ona omiljena među ljudima, no svi joj želimo dobro i nadamo se da ćemo je uskoro vidjeti – poručili su organizatori. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh