Svijet

ZATVOR ZBOG SLOVNE GREŠKE?! Turska osudila suprugu kurdskog političara zbog navodnog falsifikovanja medicinskih podataka

Bašak Demirtaš i njen lekar osuđeni su na zatvorske kazne zbog “falsifikovanja” medicinskog izveštaja o njenom pobačaju.

Supruga zatvorenog kurdskog političara osuđena je na dve i po godine zatvora zbog slovne greške u medicinskom izveštaju o pobačaju, u slučaju koji je okarakterisan kao “užasan” politički progon, piše Gardijan.

Sud u Dijarbakiru u Turskoj izrekao je u četvrtak kazne od po 30 meseci za Bašak Demirtaš, učiteljicu i njenog lekara zbog podnošenja falsifikovanog medicinskog izveštaja, javila je lokalna kurdska novinska agencija.

Optužbe u slučaju, koji je počeo u martu 2018. godine, odnose se na prijem u bolnicu i dve operacije zbog pobačaja koje je Demirtaš pretrpela 2015. godine.

Njeni advokati kažu da je učiteljica optužena za prevaru jer je lekarski izveštaj o petodnevnom bolovanju izdat tokom zakazivanja 11. decembra 2015. godine, ali je pogrešno datiran na 14. decembar, četiri dana kasnije.

Demirtaš je zatim uzela neplaćeno odsustvo za drugu polovinu školske 2015-16. godine da bi se oporavila.

“Kazna od 2,5 godine zatvora zbog puke činovničke greške u medicinskom kartonu je užasna i van zdravog razuma. To jednostavno izgleda tako politički. To pokazuje zabrinjavajuće stanje turskog pravosuđa“, ocenio je Načo Sančez Amor, izvestilac Evropskog parlamenta za Tursku.

Njen suprug Selahatin Demirtaš, bivši lider prokurdske Narodne demokratske partije (HDP), jedan je od najistaknutijih od hiljada političara, akademika, sudija i državnih službenika koji su poslednjih godina zatvoreni u Turskoj u obračunu Redžepa Tajipa Erdogana sa opozicijom.

On je zatvoren nakon što je njegova stranka osvojila dovoljno mesta na opštim izborima 2015. da uništi Erdoganovu parlamentarnu većinu i suočava se sa više od 100 optužbi, od kojih je većina povezana sa terorizmom. Političar negira sve optužbe na svoj račun.

Evropski sud za ljudska prava naložio je Demirtašovo momentalno puštanje na slobodu prošle godine, ocenivši da je njegov pritvor u suprotnosti sa “samom srži koncepta demokratskog društva”. U intervjuu u oktobru, Bašak Demirtaš rekla je da njoj i njihovoj deci nije bilo dozvoljeno da ga posete od početka pandemije.

U izjavi nakon najnovije presude, advokati Demirtašove rekli su da, iako je sudski odbor u Dijarbakiru odlučio da se bolnička knjiga izveštaja u kojoj se nalaze datumi kada je bila u bolnici, dostavi kao dokaz da je napravljena greška, sud je izrekao kaznu ne obazirući se na to.

“Iako je istina očigledna, izricanje presude Bašaku Demirtaš je otvoreno nezakonito i krajnje nepravedno… To je proizvod mentaliteta kolektivnog kažnjavanja“, rekao je njen advokatski tim. “Uprkos ovoj situaciji, nastavićemo da vodimo našu pravnu borbu. I dalje verujemo da će [žalbeni sud] presudu poništiti i pravda će biti zadovoljena.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh