Svijet

Za slijetanje na ovaj aerodrom potrebna je posebna obuka

Među brojnim opasnim pistama svoje mjesto je pronašao i aerodrom Leh.

aerodrom Leh - Shutterstock

Za neke od pista koje oduzimaju dah, kako putnicima, tako i onima koji samo posmatraju slijetanja aviona, potrebna je i posebna obuka.

Među brojnim opasnim pistama svoje mjesto je pronašao i aerodrom Leh smještena u pokrajini Ladak, koja teritorijalno pripada Indiji, ali je od ostatka zemlje dijele Himalaji.

23. po redu najviši aerodrom na svijetu i ne zvuči kao nešto dramatično – sve dok se ne nađete zaljepljeni za sjedište dok vjetar šiba avion.

Smještena na 3255 metara iznad nivoa mora, aerodrom Leh okružen je planinama. Pista je dugačka tek toliko koliko je to dopustio lijep, ali njegostoljubiv krajolik, a cijelu priču komplikuju i snažni vjetrovi koji jačaju kako se približi veče. Leh je iz tog razloga u funkciji samo tokom jutarnjih sati, piše Pun kufer.

Tamo ne može da sleti svaki avion, nego onaj koji zadovoljava preporučenu težinu i dimenzije, a ni svaki pilot nije kvalifikovan za takav posao – nego prethodno mora da prođe posebnu obuku i dobije potreban sertifikat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh