Svijet

Broj preminulih od COVID-19 u svijetu premašio pet miliona

COVID-19 je sada treći vodeći uzrok smrti u svijetu, nakon srčanih bolesti i moždanog udara

Koronavirus - Informer.rs

Broj preminulih od posljedica zaraze koronavirusom u svijetu premašio je u ponedjeljak pet miliona, prenosi Anadolu Agency (AA).

U manje od dvije godine od početka pandemije COVID-19 koja je pogodila svijet i izazvala krizu u zdravstvenim sistemima čak i razvijenih država, preminulo je 5.000.425 ljudi, podaci su Univerziteta “John Hopkins”.

Sjedinjene Američke Države (SAD), članice Evropske unije (EU), Velika Britanija i Brazil, koje spadaju u države sa višim srednjim ili visokim dohotkom, čine osminu svjetske populacije, ali i gotovo polovinu svih smrtnih slučajeva od COVID-19. Samo je u SAD-u zabilježeno više od 760.000 smrtnih slučajeva, više nego u bilo kojoj drugoj državi.

Ukupan broj smrtnih slučajeva na globalnom nivou, prema Univerzitetu “Johns Hopkins“ koji prikuplja podatke o pandemiji, otprilike je jednak broju stanovnika Los Angelesa i San Francisca zajedno.

COVID-19 je sada treći vodeći uzrok smrti u svijetu, nakon srčanih bolesti i moždanog udara.

Zapanjujuća cifra je gotovo sigurno niža od stvarne zbog ograničenog broja testiranja i ljudi koji umiru kod kuće bez medicinske pomoći, posebno u siromašnim dijelovima svijeta, kao što je Indija.

U 22 mjeseca od početka pandemije žarišna mjesta su se uveliko promijenila. Sada je koronavirus najprisutniji u istočnoj Evropi, posebno državama poput Rusije i Ukrajine gdje su dezinformacije i nepovjerenje u vladu uticali na mali broj vakcinisanih.

Bogatstvo je takođe igralo ulogu u procesu imunizacije, pri čemu su bogate države optužene da su blokirale zalihe. SAD i druge države već daju dodatne doze vakcine u vrijeme kada milioni širom Afrike nisu primili niti jednu.

Na afričkom kontinentu je i dalje najniža stopa vakcinacije, sa samo pet posto potpuno vakcinisanog stanovništva.

Prema podacima portala “Worldometers“, broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je 246,7 miliona.

Pandemija COVID-19 najteže je pogodila Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje je do sada zabilježeno 766.299 smrtnih slučajeva povezanih s tom bolešću.

Prema broju umrlih, poslije SAD-a slijede: Brazil (607.860), Indija (458.470), Meksiko (288.365), Rusija (239.693) i Peru (200.246).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh