Svijet

Merkel u posljednjoj posjeti Grčkoj u svojstvu kancelarke

Grčki često zategnuti odnosi s vodećom ekonomskom silom Evrope Njemačkom u petak su se našli u središtu pažnje tokom posjete Atini odlazeće kancelarke Angela Merkel, kada su i predsjednica i premijer Grčke govorili o prethodnim nesuglasicama.

Angela Merkel - Screenshot

Predsjednica Katerina Sakellaropoulou prvi je grčki zvaničnik s kojom se sastala Merkel tokom posjete toj zemlji čija je finansijska kriza obilježila veći dio njenog 16-godišnjeg boravka na vlasti.

– Bilo je vremena poteškoća i napetosti. Finansijska kriza koja je pogodila brojne zemlje u Evropi stavila je Grčku, koja je platila visoku cijenu, u težak položaj – poručila je Sakellaropoulou Merkel.

Grčku, deceniju duga finansijska kriza koja je počela krajem 2009. godine, razorila je ekonomiju zemlje i skoro je dovela do toga da Atina odustane od eura, zajedničke valute brojnih država članica Evropske unije.

Sakellaropoulou je kazala da su se Grci “često osjećali napuštenim”.

Njemačka je bila najveći pojedinačni donator u tri uzastopna paketa međunarodne pomoć koje je Atina primila od 2010. do 2018. Ti paketi, bili su, međutim, vezani određenim zahtjevima. Grčka ekonomija stavljena je pod strogi nadzor i uveden je niz bolnih ekonomskih reformi, među kojima su povišice poreza i smanjenja penzija, plata i javne potrošnje, od zdravstvene zaštite do infrastrukture.

Dok je grčka ekonomija patila od višegodišnjeg lošeg upravljanja i prekomjerne potrošnje javnog novca, koji su doveli do teške finansijske situacije i izazvali krizu, odredbe uvedene u zamjenu za paket pomoći bile su posebno stroge.

Brojni Grci okrivili su Merkel i njenog ministra finansija Wolfganga Schaeublea za uvođenje mjere štednje koje su dovele do pada životnog standarda i ekonomske depresije tokom koje je stopa nezaposlenosti porasla na 28 posto i među mladima je nadmašila 60 posto.

Dok se finansijska situacija u zemlji postepeno poboljšavala, isto se desilo i s odnosima s Njemačkom i sa stavom javnosti prema Merkel.

Premijer Kyriakos Mitsotakis nazvao ju je “glasom razuma i stabilnosti u Berlinu i Bruxellesu”.

Merkel je “možda povremeno i bila nepoštena, ali je uvijek bila odlučna u prelomnim momentima – kazao je.

Obraćajući se Merkel, Mitsotakis je izjavio: “Vi ste lično priznali da ste tražili mnogo od Grka u vrijeme dok su oni prolazili kroz turbulenciju ekonomske krize. Na sreću, međutim, ni slijepa evropska štednja ni jeftine nacionalne parole nisu potrajale”.

Merkel, u posljednjoj posjeti Atini u svojstvu kancelarke, priznala je da su dvije zemlje prolazile kroz prilično burne odnose, prenosi Fena.

– Znala sam da tražim mnogo od naroda u Grčkoj (tokom krize s eurom). S druge strane bilo je veoma različitih vlada u Grčkoj koje smatraju mogućim veoma različite reforme – izjavila je Merkel, prenosi AP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh