Svijet

Izraelski predsjednik Herzog se izvinio za masakr nad Palestincima

Predsjednik Izraela Isaac Herzog izvinio se za stravični masakr kojeg su izraelske snage počinile 1956. godine u mjestu Kafr Qasim.

Isaac Herzog - Vijesti.ba

Izvinjavam se u lično i u ime Izraela”, kazao je Herzog na komemoraciji koja je održana u Karf Qasimu.

U masakru su izraelske snage ubile najmanje 49 Palestinaca, uključujući i 23 djece, a Herzog je danas kazao da je to jedan od najtužnijih trenutaka u izraelskoj historiji.

Nevini civili se ne trebaju uvlačiti u bilo kakve političke borbe. U znak sjećanja na 49 žrtava masakra u Kafr Qasimu poginjem glavu i izvinjavam se u lično i u ime Izraela porodicama žrtava i svim mještanima ovog grada”, poručio je Herzog.

I bivši izraelski predsjednik Shimon Peres se 2007. godine izvinio za izraelski masakr nad Palestincima Kafr Qasima.

Riječ je o zločinu koji se dogodio nakon što su izraelske snage uvele hitni policijski sat o kojem su mještane obavijestili svega pola sata prije njegovog stupanja na snagu.

Komandant izraelskih snaga je svojim podređenim naredio da ubijaju sve koji budu kršili zabranu kretanja te je dodao da je bolje što bude više mrtvih i da ne želi kod svojih vojnika vidjeti emotivnost.

Izraelske snage su tako na današnji dan 1956. godine ubile 49 mještana Kafr Qasima, uključujući i 23 djece, a većina ubijenih se vraćala kući s puta i nije ni znala za tek uvedenu zabranu kretanja, prenose Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh