Svijet

Blinken razovarao sa svrgnutim sudanskim premijerom Abdallom Hamdokom

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je sinoć telefonom sa svrgnutim sudanskim premijerom Abdallom Hamdokom, saopćio je State Department.

Antony Blinken - Vijesti.ba

Tajnik je pozdravio premijerovo puštanje iz pritvora i ponovio svoj poziv sudanskim vojnim snagama da oslobode sve civilne čelnike u pritvoru i da osiguraju njihovu sigurnost.

Također je izrazio duboku zabrinutost zbog tekućeg vojnog preuzimanja vlasti i ponovio imperativ vojnih snaga da koriste suzdržanost i izbjegavaju nasilje u odgovoru na demonstrante.

Tajnik je naglasio potporu SAD-a tranziciji na demokraciju koju predvode civili i povratku na načela sudanskog prijelaznog okvira, kako je navedeno u Ustavnoj deklaraciji iz 2019. i Mirovnom sporazumu iz Jube 2020.

Primijetio je sve veći zbor međunarodnih glasova koji osuđuju vojno preuzimanje vlasti i podržavaju pozive sudanskog naroda na civilno vodstvo, demokraciju i mir.

Državni sekretar se raduje oslobadjanju premijera i ponavlja svoj poziv sudanskim vojnim vlastima da oslobode sve pritvorene civilne vođe i garantuju njihovu sigurnost “, navodi State Department u saopćenju.

Svrgnuti sudanski premijer Abdallah Hamdok vraćen je sinoć kući i ostaje “pod pojačanim nadzorom” dan posle puča koji je sproveo šef vojske general Abdel Fatah al Burhan.

Premijer Hamdok i skoro svi sudanski civilni lideri uhapšeni su u ponedeljak ujutro. Posle hapšenja premijera i brojnih civilnih zvaničnika u ponedeljak vojska je proglasila vanredno stanje i general Abdel-Fatah Burhan preuzeo je vlast u državi.

Blinken je ponovo je izrazio “jaku zabrinutost” zbog puča i pozvao sudansku vojsku da ne koristi silu protiv demonstranata.

Naglasio je podršku SAD-a tranziciji na demokratiju koju predvode civili i povratku na načela sudanskog prijelaznog okvira, kako je navedeno u Ustavnoj deklaraciji iz 2019. i Mirovnom sporazumu iz Jube 2020. Ukazao je i na sve brojnije međunarodne osude zbog vojno preuzimanje vlasti i podršku pozivima sudanskog naroda na civilno vodstvo, demokratiju i mir.

Sudanci su masovno izašli na ulice posle objave puča tražeći da se vrate prelazne vlasti i pozivajući u pomoć međunarodnu zajednicu, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh