Svijet

Sudan: Na protestima protiv vojnog udara ubijeno troje, povrijeđeno 80 demonstranata

Pristalice civilne vlasti i protivnici puča u Sudanu protestiraju ispred kasarni u Kartumu, a vojska je u intervenciji koristila i vatreno oružje

Najmanje troje demonstranata je ubijeno, a 80 ih je povrijeđeno u pucnjavi vojske na protestima protiv vojnog udara u Sudanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Pristalice civilne vlasti u Sudanu protestiraju ispred kasarni u Kartumu, a vojska je u intervenciji koristila i vatreno oružje.

Sudanski ljekarski komitet saopćio je da demonstranti traže ukidanje vanrednog stanja i oslobađanje pritvorenih političara, uključujući i premijera Abdallu Hamdoka. U saopćenju se navodi da je tokom vojne intervencije ubijeno najmanje troje, a da je povrijeđeno još 80 demonstranata.

Sudanska vojska uhapsila je rano jutros Hamdoka i članove civilne vlade u glavnom sudanskom gradu Kartumu.

Ministarstvo kulture i informisanja saopćilo je da je vojska uhapsila Hamdoka nakon što je odbio da podrži ono što je opisao kao puč.

General Abdel-Fattah al-Burhan, šef sudanskog vladajućeg vojnog vijeća, proglasio je vanredno stanje i raspustio Suvereno vijeće Sudana koje je formirano prije dvije godine da upravlja državom nakon svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bashira.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh